Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie comună a partidelor constituante ale majorităţilor democratice în administraţiile publice locale

|versiune pentru tipar||
AMNPDMPDSMPSDM (astăzi PSD) • PPR (astăzi PN) • PLPSLUCM / 20 noiembrie 2007

Alegerile locale generale din anul curent au demonstrat scăderea drastică a încrederii cetăţenilor în partidul de guvernământ şi politicile promovate de acesta. Majoritatea cetăţenilor ţării au optat în alegeri pentru reprezentanţii partidelor democratice, sperând că în urma realizării programelor partidelor democratice să se depăşească situaţia de criză şi sărăcie generală, în care trăiesc majoritatea cetăţenilor ţării.

Partidul de guvernământ, însă, s-a dovedit a fi incapabil de a-şi recunoaşte înfrângerea, iar reprezentanţii puterii au lansat ameninţări nu doar la adresa noilor administraţii raionale democratice, ci şi la adresa cetăţenilor, care, după unele declaraţii ale reprezentanţilor puterii centrale “vor regreta alegerea făcută”.

În acest fel, puterea centrală ignoră votul liber exprimat de cetăţeni şi, implicit, ignoră voinţa poporului ca element de bază al democraţiei şi ca valoare supremă stipulată în Constituţia ţării.

Ameninţările puterii sunt materializate imediat şi prin Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2008, care devine o bâtă de pedepsire a administraţiilor locale democratice, dar şi a cetăţenilor care şi-au exprimat, prin vot, neîncrederea faţă de putere.

Partidele semnatare califică Proiectul Bugetului de Stat 2008 drept unul discriminatoriu, care ţine cont doar de apartenenţa politică a administraţiei locale şi nu este în concordanţă cu necesităţile şi problemele reale cu care se confruntă cetăţenii. Astfel, sumele alocate raioanelor conduse de reprezentanţi ai partidului de guvernământ depăşesc cu până la zece ori sumele alocate raioanelor guvernate de democraţi. Calificăm această divizare a comunităţilor în “ai noştri” şi “ai lor” drept una extrem de periculoasă care poate dezbina societatea şi poate provoca destabilizarea societăţii.

Atragem atenţia Băncii Mondiale, Uniunii Europene, Fondului Monetar Internaţional, precum şi altor donatori că sursele bugetare şi asistenţa din exterior sunt orientate spre susţinerea partidului de guvernământ, şi nu pentru soluţionarea gravelor probleme economice şi sociale cu care se confruntă ţara.

Cerem guvernării să renunţe la o astfel de abordare şi să fie revăzut proiectul bugetului de stat, astfel încât resursele publice să fie repartizate în funcţie de necesităţile reale ale localităţilor şi ale cetăţenilor. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a face uz de posibilităţile oferite de legislaţie pentru a ne exprima dezacordul.

Alianţa “Moldova Noastră”,
Partidul Democrat din Moldova,
Partidul Democraţiei Sociale,
Partidul Social Democrat din Moldova,
Partidul Popular Republican,
Partidul Liberal,
Partidul Social Liberal,
Uniunea Centristă din Moldova

Declaraţia grupului parlamentar al PDM privind campania de denigrare a medicilor şi pedagogilor de către autorităţile comuniste Comunicat de presă despre decizia Consiliului Politic al PDM şi a Biroului Permanent al PSL privind fuziunea celor două formaţiuni