Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia comună a Organizaţiilor de Tineret ale PLDM, PNL şi MAE cu privire la poziţia tinerilor faţă de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PNLMAEPLDM / 7 mai 2008

Organizaţiile de tineret ale Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului Naţional Liberal şi Mişcării Acţiunea Europeană califică politica de integrare europeană a conducerii Republicii Moldova drept una nesinceră, incoerentă şi fără şanse de realizare. Mediatizarea optimistă a planului de acţiuni Republica Moldova — UE nu poate acoperi deficitul enorm de încredere a statului nostru în faţa structurilor europene şi enormele restanţe la capitolele independenţa justiţiei şi a mass-media, respectarea drepturilor omului şi lupta împotriva corupţiei.

Tineretul din formaţiunile politice amintite consideră că o integrare europeană autentică este imposibilă, în condiţiile în care guvernarea aplică standarde duble: unul pentru interior, caracterizat prin instaurarea unui regim autoritar, şi altul pentru exterior, marcat de autoaprecieri elogioase şi rapoarte ce nu corespund realităţii. Un exemplu elocvent al aplicării dublelor standarde este conţinutul sărbătorii de 9 mai. E arhicunoscut că Uniunea Europeană marchează pe această dată Ziua Europei Unite, a toleranţei, a împăcării popoarelor. Guvernarea de la Chişinău, alături de unele state postcomuniste, într-o manieră specifică războiului rece, marchează ziua victoriei, iar în discursurile unor demnitari persistă elemente agresive şi xenofobe.

Tineretul de orientare democratică consideră că o condiţie obligatorie a procesului de integrare europeană este posedarea unei culturi europene, bazate pe valorile general acceptate în statele UE. Cuvintele de ordine în aceste ţări sunt: respectarea drepturilor omului, toleranţa etnică şi confesională, libertatea de expresie.

Un rol important în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova l-ar putea avea generaţia tînără, lipsită de complexele şi frustrările din trecut. Însă, guvernanţii au izolat, practic, tineretul de politica reală şi actul decizional. În această ordine de idei, menţionăm că, dincolo de proclamarea anului 2008 ca şi an al tineretului, puterea comunistă n-a întreprins nimic concret pentru antrenarea tinerei generaţii în procesele de integrare europeană. Recent, în toată lumea a fost marcată Ziua internaţională a tineretului, trecută pe neobservate la Chişinău.

Organizaţiile de tineret ale PLDM, PNL şi MAE cheamă toate formaţiunile politice, societatea civilă, organizaţiile politice de tineret să conştientizeze necesitatea implicării plenare a tinerei generaţii în procesele de reconstrucţie şi modernizare a Republicii Moldova şi de integrare europeana eficientă a ţării noastre.

Serviciile de presă PLDM, PNL şi MAE
Discursul presedintelui Partidului Social-Liberal Oleg Serebrian la congresul V extraordinar al Partidului Democrat din Moldova la 10 februarie 2008 Declaraţie privind participarea în comun a Mişcării Acţiunea Europeană şi a Partidului Naţional Liberal la alegerile parlamentare din 2009