Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Discursul presedintelui Partidului Social-Liberal Oleg Serebrian la congresul V extraordinar al Partidului Democrat din Moldova la 10 februarie 2008

|versiune pentru tipar||
PDMPSL / 10 februarie 2008

Onorata asistenta, stimati colegi,

Ziua de astazi este o zi importanta nu doar pentru noi, membrii Partidului Social-Liberal si ai Partidului Democrat, care ne-am decis sa facem acest pas, ci sper sa fie o zi care sa lase o urma si-n istoria politica a Republicii Moldova.

PSL a fost un partid care a aparut pe scena politica urmarind crearea unui centru politic consolidat. Atunci cind apaream, imediat dupa esecul rasunator al fortelor democratice in alegerile parlamentare din februarie 2001, faceam apel catre formatiunile de orientare liberala si social-democrata sa fuzioneze intr-o singura formatiune, capabila sa devina o contrapondere a PCRM. Consideram ca anume platforma social-liberala poate fi acel punct de convergenta, acel teren de compromis, pentru multitudinea de formatiuni social-democrate si liberale, marcate de lamentabilul esec electoral. Din pacate nu multe au fost acele formatiuni care au raspuns chemarii Grupului Initiativei Social-Liberale, dar PSL-ul a dat un semnal, a fost un model de conduita in acest sens si drept urmare a procesului lansat in martie 2001 de GISL pentru prima data numarul formatiunilor politice din Republica Moldova a inceput sa scada simtitor. In ianuarie 2004 lansam ideea unei aliante electorale a formatiunilor social-liberale si social-democrate, idee agreata si de partenerii nostri occidentali si care avea sa se materializeze in Blocul “Moldova Democrata”, formatiune ce a reunit atit Partidul Democrat cit si Partidul Social-Liberal.

Nu e un secret ca discutii privind fuziunea PSL si PDM au fost purtate si in trecut, mai exact in vara anului 2005. Dar acum trei ani imperativitatea acestui pas nu a fost pe deplin constientizata nici de democrati si nici de social-liberali. Astazi, insa, cind scena politica moldoveneasca este supusa unor zguduiri tot mai puternice, cind fragmentarea si fractionarea spectrului politic democratic au devenit, spre bucuria partidului de guvernamint, un element aproape intrinsec al cotidianului politic, membrii celor doua partide politice au hotarit sa faca acest pas care, speram noi, poate fi o prima actiune dintr-o suita mai larga, mai ampla, de unificare a centrului politic. Tin sa amintesc ca ultima initiativa a Partidului Social-Liberal privind consolidarea centrului politic, lansata in octombrie 2007, a fost sustinuta de Partidul Democrat din Moldova, acest gest reprezentind pentru social-liberali o expresie a faptului ca democratii sint dispusi sa fie alaturi de noi in aceasta incercare de unificare a opozitiei democratice intr-un moment care se arata a fi decisiv pentru desinul democratiei in Republica Moldova.

Cei care cred ca esichierul politic democratic va fi in continuare zdruncinat si fragmentat in asa fel ca sa creeze PCRM-ului toate conditiile pentru un succes lejer in viitoarea campanie electorala parlamentara, gresesc. Vreau sa va asigur ca ideea crearii unui centru politic puternic in Republica Moldova a avut un ecou pozitiv, atit in interior, cit si in exterior. Totodata, vreau sa mentionez faptul ca principalul comanditar al unificarii este alegatorul, si noi, cei din Partidul Social-Liberal si Partidul Democrat, am mers in intimpinarea acestei somatii a cetatenilor, trecind peste ambitii personale. Voi reaminti faptul ca PDM-ul si PSL-ul au acumulat impreuna peste 13 la suta din voturi, cele doua partide fiind singurele formatiuni parlamentare ce si-au imbunatatit rezultatul in raport cu anul 2003.

Onorata asistenta,

Nu pot sa spun ca decizia de fuziune a fost pentru noi, social-liberalii, una usoara. Va dati bine seama ca pentru multi dintre colegii mei si pentru mine personal pretul emotional, moral si psihologic platit pentru aceasta decizie, un pret greu masurabil e adevarat, a fost unul mare. Pe parcursul celor sapte ani de existenta a PSL-ul s-a creat un anume tip de relatii, o anumita traditie, un anume fel de a fi, de a reactiona, care era al nostru, era inconfundabil al social-liberalilor. PSL-ul a inceput sa fie reperat si identificat de alegatori pe scena politica. Sintem, insa constienti de faptul ca politica trebuie sa fie marcata de pragmatism si desi noi, social-liberalii, am fost adesea vazuti si perceputi ca “romanticii politicii moldovenesti”, in realitate in momentele decisive am fost o formatiune politica capabila sa ia decizii cit se poate de hotarite si pragmatice. Decizia de azi este neindoelnic un exemplu in acest sens.

Spuneam adineaori ca decizia de a fuziona nu a fost una usoara, totusi, analizind variantele trebuie sa spun ca optiunea pentru fuziunea cu PDM a fost dictata si de anumite rationamente sentimentale, daca pot spun asa. Am fost impreuna intr-o alianta politica, am lucrat cot la cot intr-o campanie electorala extrem de dificila. Acolo ne-am cunoscut mai bine, ne-am apreciat si ne-am apropiat de fapt. Trebuie sa marturisesc ca in realitate formatiunile noastre au fost intr-o alianta in cadrul unei aliante, ori deseori pentru a contracara pozitia manifestata in Blocul “Moldova Democrata” de colegii din AMN, noi, cei din PDM si PSL, eram nevoiti sa facem front comun, sa ne coordoonam pozitiile si atitudinile. Din aceste considerente fuziunea la nivelului celor doua grupuri parlamentare s-a produs destul usor, iar ideea unirii cu PDM a fost din start intimpinata pozitiv in mai multe organizatii teritoriale ale PSL.

Bineinteles, imi dau seama ca si pentru unii colegi din Partidul Democrat actul fuziunii a fost primit cu sentimente amestecate, ori si PDM-ul va suferi, fara indoiala, anumite schimbari. Unele de ordin structural, asa cum o indica modificarile operate la statut, altele de ordin programatic, asa cum se vede din Manifest, si chiar la nivelul imaginii formatiunii. Dar asa e in cazul oricaror actiuni de compromis — ambele parti cedeaza ceva in favoarea unui interes comun. Iar interesul nostru este edificarea unui partid puternic, un partid capabil sa traduca in viata aspiratiile noastre politice, care ar ramine pentru totdeauna un vis in cazul in care ne-am aventura sa le realizam de unii singuri. Or, politica nu e spectacolului unui singur actor ci al unei trupe de actori. Mai ales ca scena pe care sintem nevoiti sa jucam este una cu totul aparte, ca si spectacolul care se anunta deja.

Fiecare dintre noi, membri atit ai Partidului Democati cit si ai Partidului Social-Liberal, s-a antrenat in viata politica urmarind un scop sau niste scopuri. Nu ma indoiesc ca printre aceste scopuri era si acela al schimbarii situatiei din Republica Moldova. Noi social-liberalii, ne-am constituit in mod simbolic de Ziua Europei, am fost de altminteri cei care au adus aceasta sarbatoare in Republica Moldova. Pentru noi vocatia europeana a Republicii Moldova a fost coloana vertebrala a mesajului si actiunilor noastre. Speram ca dincolo de momentele formale cum ar fi acceptarea “imnului european” care era imnul de partid al PSL, ca imn de partid al PDM, sau a trimiterii exprese la ideea unei Europe federale transferata din Statutul PSL in cel al PDM, formatiunea noastra unificata va fi pivotul miscarii spre Europa, spre democratie, spre stabilitate a societatii moldovenesti.

Formatiunea noastra va pleda pentru edificarea unor relatii privilegiate a Republicii Moldova cu SUA si cu marile democratii europene — Germania, Franta si Marea Britanie. Vom cauta sa imprimam o dinamica noua relatiilor cu Ucraina, relatii pe care PSL-ul in actul sau constituant le aprecia ca determinante pentru viitorul nostru. Si bineinteles, vom pleda pentru o relatie speciala cu Romania, relatie ce ar decurge din comunitatea de limba, de istorie, de neam. Romania, asa cum spunea recent si presedintele francez Nicolas Sarkozy, poate si trebuie sa fie, punctul de sprijin al Republicii Moldova in drumul ei spre o Europa Unita. In acelasi timp vom pleda pentru ca relatiile noastre cu Rusia sa capete un continut nou, intelegind ca aceste relatii nu se pot baza decit pe corectidune, pe respectarea interesului reciproc, pe non-ingerinta in afacerile interne. Ne vom bucura de succesele unei Rusii democratice si am saluta aceasta mare natiune in familia marilor democratii, intelegind totodata ce pericol ar prezenta pentru intreaga zona, sau poate chiar pentru intreaga lume o Rusie care s-ar abate definitiv de la cursul democratic.

In problema extrem de dureroasa a Transnistriei formatiunea noastra va pleda univoc pentru solutionarea pasnica a litigiului, fara presiuni de orice natura din afara, fara a leza interesul majoritatii populatiei Republicii Moldova. Vom pleda pentru un stat unitar, democratic si ne vom pronunta categoric impotriva prezentei militare straine in zona transnistreana.

Stimati delegati, onorata asistenta,

Fuziunea PDM si PSL se produce intr-un an preelectoral. Toate semnele ne arata ca aceste alegeri vor fi mai grele, mai complicate ca niciodata. Marcat moral si psihologic de esecul suferit in alegerile locale din iunie 2003 partidul de guvernamint va face tot posibilul pentru a bara calea actualei opozitii spre putere. Sintem constienti de problemele care ne asteapta, de dificultatile pe care trebuie sa le depasim, de sfidarile carora trebuie sa le facem fata. Dar pentru asta ne-am si implicat in viata politica, pentru asta sintem azi, aici, in aceasta sala. Pentru asta ne-am decis noi, social-liberali si democrati, sa ne unim eforturile.

Va spuneam adineaori ca grupul de constituire al Partidului Social-Liberal era fondat la inceputul lui martie 2001 de un grup de tineri, pe atunci, absolventi ai institutiilor din Romania si Occident, ca raspuns la victoria devastatoare a comunistilor la alegerile parlamentare din februarie 2001. Spuneam atunci ca existenta acestui partid e justificata intii si-ntii de revenirea comunistilor la putere. Sper ca tot asa cum aparitia PSL s-a iscat din iesirea in avanscena a comunistilor si trecerea acestui partid in istorie sa fie primul semn ca Partidul Comunistilor e pe ultima suta de metri a traseului sau la putere in Republica Moldova.

Va multumesc!

Declaraţia Fracţiunii PDM pe marginea situaţiei de la Consiliul Coordonator al audiovizualului şi Consiliul de Observatori al Companiei “Teleradio-Moldova” Declaraţia comună a Organizaţiilor de Tineret ale PLDM, PNL şi MAE cu privire la poziţia tinerilor faţă de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova