Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia Fracţiunii PDM pe marginea situaţiei de la Consiliul Coordonator al audiovizualului şi Consiliul de Observatori al Companiei “Teleradio-Moldova”

|versiune pentru tipar||
PDMPSL / 7 februarie 2008

Onorată asistenţă, stimaţi colegi,

Pe parcursul ultimelor luni, asistăm la o avalanşă de evenimente de-a dreptul surprinzătoare, legate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, de Compania “Teleradio Moldova”, precum şi de tot ce ţine de presa din Republica Moldova, în general.

Recent, unul din membrii CCA şi-a anunţat demisia din funcţie, motivîndu-şi gestul prin aceea, că CCA a devenit o instituţie politizată, utilizată de putere ca instrument de răfuială politică cu acele posturi de radio şi televiziune care nu se înscriu în lista celor ce elogiază reuşitele actualei guvernări. De altminteri, semnale că în CCA există probleme serioase, că puterea interferează de o manieră obraznică în activitatea acestui organ, au existat pe toată durata anilor 2006 şi 2007, fapt ce ne face să venim către Parlament cu propunerea de a examina la modul serios ceea ce se întîmplă în această instituţie. Considerăm, că în lumina ultimelor declaraţii făcute de ex-membrul CCA Constantin Rotaru, se impune o investigaţie serioasă a acestei instituţii, mai ales că ne apropiem de o campanie electorală care se anunţă a fi mai mult decît complicată din toate punctele de vedere.

O situaţie nu mai puţin îngrijorătoare avem şi în cazul Companiei “Teleradio Moldova”. Aflat sub umbra protectoare a partidului de guvernămînt, preşedintele acestei pretinse companii publice, dl Valentin Todercan, recurge deschis la acţiuni de răfuială politică cu doi dintre membrii Consiliului de Observatori, care au încercat să stăvilească procesul de aservire definitivă a instituţiei intereselor PCRM. Vă reamintesc că TRM şi Valentin Todercan i-au atras în instanţă pe membrii Consiliului de Observatori, dnii Veaceslav Ioniţă şi Igor Munteanu, precum şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul” şi postul de radio “Vocea Basarabiei”. Dnii Ioniţă şi Munteanu au fost acţionaţi în judecată pentru studiul “Teleradio Absurdistan sau reforma furată în Compania publică”, iar IDIS “Viitorul” şi “Vocea Basarabiei” pentru publicarea acestuia.

În opinia noastră, comportamentul dlui Todercan se datorează inclusiv faptului că multă vreme abaterile de la normă ale Companiei “Teleradio Moldova” au fost, din păcate, oarecum tolerate atît de opoziţia politică, cît şi de structurile neguvernamentale abilitate să monitorizeze libertatea presei din Republica Moldova, or, şi unii şi alţii s-au limitat deseori doar la critici moderate a modului în care funcţionează instituţia respectivă, fără a încerca să pună problema de o manieră mai tranşantă şi hotărîtă, şi fără a-şi coordona acţiunile.

Între timp, profitînd de această apatie, conducerea “Teleradio Moldova” a dus la bun sfîrşit procesul de subordonare a acestei instituţii intereselor de partid ale PCRM. La “Teleradio Moldova” sînt acceptate doar persoanele agreate de putere, subiectele sensibile sînt evitate cu grijă, jurnaliştii sînt puşi la respect şi invitaţi să respecte agenda politică a partidului de guvernămînt. Nu e un secret pentru nimeni că o serie de lideri politici şi comentatori sînt “persona non-grata” la aşa-zisele posturi publice de radio şi televiziune. Emisiunile TVM-ului, spre exemplu, amintesc tot mai mult de comportamentul Televiziunii Române în faza finală a regimului lui Ceauşescu. Ţara se prăbuşea, lumea era măcinată de nevoi şi sărăcie, iar buletinele de ştiri ale TVR prezentau scene idilice din locurile unde s-a născut eternitatea sau reportaje despre succesele repurtate de regimul dictatorului comunist în plan extern şi intern.

Stimaţi colegi,

Faptul că de atîta timp ignorăm sau încercăm să nu dăm importanţă unor acţiuni, precum trunchierea ştirilor legate de anumite formaţiuni politice, denigrarea deschisă a unor persoane publice neagreate de putere, promovarea camuflată în cadrul unor emisiuni a urii interetnice sau punerea pe post a unor pretinse emisiuni de analiză politică precum “Rezonans”, este o ruşine pe întreaga societate, o pată şi pe imaginea opoziţiei politice. De altminteri, e regretabil faptul că sesizarea făcută de unul din membrii Consiliului de Observatori, şi anume, dl Viorel Cibotaru, în legătură cu aceea că autorul emisiunii “Rezonans” încalcă sfidător legislaţia Republicii Moldova în emisiunea sa, a fost ignorată cu desăvîrşire de conducerea Teleradio-Moldova.

Procesele judiciare intentate celor doi membri ai Consiliului de Observatori, precum şi postului de radio “Vocea Basarabiei” şi Institutului “Viiitorul”, reprezintă un semnal grav de alarmă. Credem că toate formaţiunile democratice şi organizaţiile profesioniste din domeniul presei ar trebui să ia grabnic atitudine, să sensibilizeze şi forurile internaţionale abilitate cu monitorizarea proceselor de democratizare. Totodată, ştiind cât valorează independenţa justiţiei în Republica Moldova, fracţiunea PDM face apel către magistraţii responsabili de aceste dosare să dea dovadă de curaj, de onestitate şi de responsabilitate civică şi profesională.

În acelaşi timp, fracţiunea PDM apelează la raţiunea formaţiunii de guvernămînt. Escaladarea artificială a tensiunii din societate prin intermediul unor subiecte marginale, divizarea societăţii după principii etnice, lingvistice şi religioase, presiunile neîntemeiate asupra unor reprezentanţi notorii din presă, din lumea afacerilor, din rîndul societăţii civile sau politice, pot culmina cu un final dramatic. Este în interesul tuturor forţelor politice, sperăm şi a PCRM, ca Republica Moldova să fie o ţară stabilă, ca societatea moldovenească să urmeze cursul firesc anunţat spre democratizare şi integrare europeană. De aceea, noi chemăm conducerea Partidului Comuniştilor la calm, cumpătare şi raţiune, îndemnîndu-i să urmeze cu stricteţe prevederile legale şi logica bunului simţ.

Oleg Serebrian, vicepreşedintele Fracţiunii

Serviciul de presă al PDM
Congresul de unificare a formaţiunilor social-democrate Discursul presedintelui Partidului Social-Liberal Oleg Serebrian la congresul V extraordinar al Partidului Democrat din Moldova la 10 februarie 2008