Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţie de protest împotriva fraudării de către PCRM a alegerilor parlamentare din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PLPLDMAMN / 7 aprilie 2009

Noi, liderii, reprezentanţii şi candidaţii în deputaţi ai celor trei partide democratice, care au trecut pragul electoral conform rezultatelor preliminare ale scrutinului din 5 aprilie, 2009,

Având în vedere numărul mare de semnale despre modul în care gruparea aflată la guvernare a falsificat rezultatele votării şi

Pornind de la situaţia generală, pre-electorală şi electorală, dominată de minciună, presiuni, şantaj şi corupere din partea Puterii pentru a impune alegătorilor o singură opţiune — în favoarea PCRM,

Constatând că cetăţenii Republcii Moldova au fost împiedicaţi să se informeze corect şi să voteze liber, anunţăm următoarele:

1. Votul de pe 5 aprilie 2009 a fost viciat în campania electorală şi fraudat în ziua alegerilor, de aceea considerăm drept falsificate rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar. Opinia publică a fost indusă în eroare în ultimele zile cu anunţarea unor cifre ce nu reflectă opţiunile poporului. Confirmarea acestor circumstanţe poate scoate la iveală una dintre cele mai grave infracţiuni — tentativa de uzurpare a puterii în stat şi atentat la suveranitatea poporului Republicii Moldova!

2. Cerem Comisiei Electorale Centrale să suspendeze anunţarea rezultatelor intermediare şi finale ale alegerilor parlamentare până când va examina şi va lua decizii pe marginea tuturor contestaţiilor legate de încălcările şi falsificările din ziua votării!

3. Insistăm în modul cel mai hotărât să fie anulate rezultatele în toate birourile, secţiile şi circumscripţiile electorale, la scara cărora s-au atestat încălcări şi există indicii ale falsificării voturilor!

4. Cerem controlul repetat al listelor de alegători, în mod special — al listelor suplimentare, pentru a scoate în evidenţă numărul total al celor incluşi în pofida faptului că sunt decedaţi, plecaţi din ţară, scoşi de la evidenţa de reşedinţă, dar pentru care s-a votat prin fraudă, în special prin metoda votului multiplu!

5. Reluăm, de asemenea demersul ca autorităţile responsabile — CEC şi consiliile electorale inferioare, CCA şi Consiliul de Observatori al “Teleradio-Moldova” să ducă la capăt examinarea tuturor contestaţiilor depuse de concurenţii electorali în timpul campaniei şi să aplice sancţiunile legale adecvate, oricât de dure ar fi ele, pentru încălcarea normelor de alegeri libere şi corecte!

Partidele democratice, calificate de alegători pentru noul Parlament al Republicii Moldova, accentuează că votul poporului din 5 aprilie 2009 a fost furat pentru a distruge viitorul ţării şi al noilor ei generaţii, pentru a menţine la putere un regim corupt, banditesc şi dictaorial! Chemăm toată societatea cu viziuni progresiste să-şi manifeste poziţiile în apărarea legii, a adevăului şi a viitorului european al poporului nostru!

Partidul Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedinte
Partidul Liberal Democrat — Vladimir Filat, Preşedinte
Alianţa “Moldova Noastră” — Serafim Urechean, Preşedinte
Declaraţie comună privind retragerea din dezbaterile electorale de la EuTV Declaraţia comună a PL, PLDM, AMN cu privire la acţiunile criminale ale guvernării comuniste împotriva copiilor, tinerilor, cetăţenilor Republicii Moldova