Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Partidele parlamentare de opoziţie au creat Consiliul Politic pentru Dialog şi Cooperare

|versiune pentru tipar||
PLPLDMAMN / 22 iunie 2009

Partidele parlamentare de opoziţie: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră” au constituit Consiliul Politic pentru Dialog si Cooperare. În acest sens, liderii celor 3 partide Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean au semnat Acordul de parteneriat politic în numele viitorului Republicii Moldova.

Liderul PLDM, Vlad Filat a declarat că această acţiune este în strictă conformitate cu angajamentele asumate faţă de alegatori de a veni la alegerile anticipate pe liste separate, dar cu acţiuni comune. “Crearea acestui consiliu demonstrează maturitatea politică a partidelor şi capacitatea lor de dialog şi cooperare pentru a asigura în urma alegerilor o guvernare de coaliţie democratică, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Vlad Filat.

Consiliul are în sarcină coordonarea acţiunilor celor 3 partide în timpul campaniei electorale pentru anticipatele din 29 iulie şi crearea unui front comun anticomunist, monitorizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, mobilizarea electoratului democratic de a se implica activ în procesul electoral, instituirea unei guvernări reprezentative şi responsabile, care va contribui la consolidarea instituţiilor democratice.

Din componenţa Consiliului fac parte liderii politici ai PLDM, PL şi AMN şi cîte doi reprezentanţi ai fiecărei formaţiuni în parte. Consiliul se va întruni săptămînal sau în funcţie de necesitate şi va fi prezidat, prin rotatie, de liderii celor trei partide.

Declaraţia comună a partidelor politice de opoziţie parlamentare privind necesitatea depăşirii crizei politice prin adoptarea Foii de Parcurs pentru buna funcţionare a instituţiilor democratice şi Integrare Europeană Declaraţia comună a PSD şi UCM despre necesitatea consolidării forţelor politice de centru