Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia Coaliţiei Pro-Europene despre situaţia din UTA Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PLDMPDMPLR / 3 februarie 2014

În legătură cu acţiunea care s-a produs ieri, 2 februarie 2014, în UTA Găgăuzia, declarăm următoarele:

Acţiunea în sine, numită de organizatorii ei drept “referendum”, a fost declanşată din raţiuni strict politice, nu are niciun temei legal şi nu poate avea nici un fel de consecinţe juridice.

Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia dispune de toate drepturile constituţionale de a se dezvolta nestingherit, de rând cu celelalte unităţi teritorial-administrative ale ţării, şi de a oferi cetăţenilor Republicii Moldova, care locuiesc în această regiune, toate drepturile şi libertăţile necesare, inclusiv cele de care au nevoie pentru a-şi păstra identitatea etnică.

Autoritatile din Gagauzia au ignorat cu desăvârşire posibilitatea de a afla opinia oamenilor pe căi legale, ignorând procedurile Comisiei Electorale Centrale şi legislaţia cu privire la referendumuri. Acţiunea din 2 februarie s-a bazat exclusiv pe manipularea opiniei publice.

Cei care au stat în spatele acestei acţiuni incearca sa compromită ideea de autoritate legala in Republica Moldova, care este o garanţie pentru fiecare cetăţean şi pentru stat. Ignorând normele legale, arhitecţii şi organizatorii aşa-zisului referendum au antrenat, în mod cinic, cetăţenii din comunităţile locuite preponderent de găgăuzi în nişte aplicaţii politice cu scopuri electorale meschine.

Obiectivul major al forţelor implicate în organizarea acestui referendum ilegal este mult mai larg decât acţiunea din raioanele de sud şi ţinteşte destabilizarea situaţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În acest context, constatăm că cea mai mare parte din responsabilitatea pentru situaţia creată o poartă Partidul Comuniştilor. Această formaţiune a susţinut deschis ideea referendumului, pentru care a pregîtit din timp terenul prin acţiunile sale anterioare de nesupunere civică din 2010, aşa-numitul congres civic din 2011, campania de subminare a simbolurilor statului, subminarea activităţii instituţiilor statului, dezbinarea pe criterii etnice a societăţii, promovarea separatismului.

Facem apel către cetăţenii Republicii Moldova să nu se lase induşi în eroare sau antrenaţi în activităţi ilegale, provocate cu rea-intenţie de elemente care urmăresc învrăjbirea cetăţenilor şi destabilizarea situaţiei din ţară.

Republica Moldova s-a angajat ferm pe calea integrării europene şi cetăţenii ei vor simţi ăn cel mai scurt timp rezultatele multiple ale acestei opţiuni. În câteva luni regimul de vize cu Uniunea Europeană va fi abolit. Procesul de integrare în UE va aduce beneficii tuturor cetăţenilor ţării noastre, indiferent de locaţia lor geografică sau de apartenenţa lor etnică.

Ne exprimăm încrederea că instituţiile abilitate ale statului vor acţiona hotărât şi adecvat pentru a nu admite multilpicarea acţiunilor ilegale şi destabilizarea situaţiei intrene din Republica Moldova.

În Republica Moldova a demarat procesul de decriminalizare a puterii Coaliţia Pro Europeană se consolidează la nivel local