Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia comună a Preşedintelui PPDA, Andrei Năstase, Preşedintelui PAS, Maia Sandu, Preşedintelui PLDM, Viorel Cibotaru, şi a expertului în problema transnistreană, Oazu Nantoi

|versiune pentru tipar||
PPPDAPASPLDM / 28 februarie 2017

Cu privire la comemorarea a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova

La 2 martie 2017 se împlinesc 25 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. În aceste zile noi îi vom comemora pe toţi cei care şi-au jertfit viaţa şi sănătatea pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, pentru bunăstarea poporului nostru şi pentru libertate şi democraţie.

Totodată, noi, reprezentanţii partidelor politice de opoziţie şi ai societăţii civile, constatăm cu îngrijorare că actuala guvernare, prin organizarea manifestaţiilor dedicate comemorării din 2 martie, încearcă să muşamalizeze propria ignoranţă în raport cu problema integrităţii teritoriale a ţării, cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului, în special a celor care deţin cetăţenia Republicii Moldova. Şi mai grav este că acest conflict transnistrean a devenit un business murdar comun al celor de la Chişinău şi Tiraspol.

În realitate, cei care şi-au sacrificat viaţa şi sănătatea, cele circa 25 de mii de persoane intern deplasate în urma epurărilor etnice din raioanele din stânga Nistrului sunt trădate şi date uitării.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: cauza principală de nesoluţionare a conflictului transnistrean este corupţia, iresponsabilitatea şi incompetenţa clasei politice din Republica Moldova, care nu este capabilă şi nu doreşte să ajungă la un consens asupra principiilor de bază ce urmează să stea la temelia statului moldovenesc şi nu este în stare să exprime o voinţă comună de rezistenţă la tentativele guvernanţilor de la Moscova de a menţine regimul separatist din stânga Nistrului.

Actuala guvernare tratează cu dispreţ şi cinism cetăţenii Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului. Cu încă mai multă făţărnicie, actuala guvernare mimează preocuparea faţă de soarta şi drepturile oamenilor de bună credinţă din stânga Nistrului. În spatele formulelor ceţoase de tipul “statut juridic special, garantat cu certitudine” pentru regiunea de est a Republicii Moldova, asupra cărora insistă diplomaţia Federaţiei Ruse şi care sunt preluate de guvernanţii de la Chişinău, se ascunde scenariul de conservare a regimului autoritar existent în regiune şi crearea, în locul Republicii Moldova, a unui pseudo-stat nefuncţional şi “transnistrizat”.

Pe lângă “furtul miliardului”, acelaşi soi de furt nesăbuit se ascunde şi în tarifele exagerate la gazul natural pentru locuitorii din dreapta Nistrului, pe când datoriile malului stâng, create premeditat şi cu complicitatea celor de la Chişinău, constituie o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale.

Noi, reprezentanţii opoziţiei politice şi ai societăţii civile, declarăm cu toată responsabilitatea: clasa politică coruptă poate distruge definitiv statul Republica Moldova şi nicidecum nu poate să asigure reîntregirea lui. Scindarea şi antagonizarea premeditată a propriilor cetăţeni de pe malul drept al Nistrului, manipularea lor prin sperietori primitive şi promovarea politicii de “spălare a creierilor” prin mass-media monopolizată conduc la o nouă fază de isterizare a scenei social-politice, la o recreare a condiţiilor în care a fost posibilă declanşarea conflictului. Divide et impera — iată sloganul lui Dodon şi Plahotniuc, acum în complicitate cu liderii de la Tiraspol şi Moscova.

Suntem conştienţi de faptul că fiecare zi de amânare a soluţionării conflictului transnistrean loveşte grav în perspectiva de existenţă a statului. Există riscuri serioase ca Republica Moldova să fie aruncată într-un conflict regional sângeros. Dacă nu vom reuşi să scoatem statul din captivitate, dacă nu vom asigura o justiţie independentă şi europeană care să ducă la condamnarea celor corupţi, statul Republica Moldova va fi sortit la o degradare continuă, inclusiv din cauza nesoluţionării conflictului transnistrean.

Pornind de la conştientizarea acestui fapt, considerăm imperativ ca guvernarea:

  1. Să ceară şi să asigure condiţiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
  2. Să elaboreze şi să aplice politici justificate de asigurare a drepturilor sociale pentru participanţii la restabilirea regimului constituţional, persoanele intern deplasate şi victimele agresiunii separatiste împotriva Republicii Moldova.
  3. Să promoveze interesele cetăţenilor Republicii Moldova în procesul de identificare a soluţiei de reglementare a conflictului transnistrean.

Chemăm cetăţenii Republicii Moldova la luciditate, la conştientizarea gravităţii situaţiei, la mobilizare, solidarizare şi consolidare în jurul forţelor politice capabile să lupte până la capăt pentru demnitate, libertate, adevăr şi pentru o ţară reîntregită.

Consiliul Coaliţiei de Guvernare s-a întrunit într-o şedinţă de lucru dedicată subiectelor curente de pe agenda politică Poziţia comună a Partidului Acţiune şi Solidaritate, Platformei Demnitate şi Adevăr şi Partidului Liberal Democrat