Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Sistemul uninominal propus de PD ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om şi ale grupării sale oligarhice

|versiune pentru tipar||
PASPPPDAPLDM / 16 martie 2017

După cum am anticipat într-o conferinţă de presă anterioară, Plahotniuc şi partidul său au lansat o campanie zgomotoasă şi costisitoare de promovare a substituirii sistemului electoral actual cu sistemul uninominal.

Repetăm şi cu această ocazie că iniţiativa respectivă nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic, cu apropierea aleşilor de alegători, cu creşterea eficienţei guvernării şi, cu atât mai puţin, cu grijile cotidiene ale cetăţenilor noştri afectaţi de corupţie şi sărăcie. Dimpotrivă, în condiţiile actuale, sistemul uninominal ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om şi ale grupării sale oligarhice, în pofida faptului că alegătorii îi detestă. Iar acest lucru nu poate fi calificat altfel decât uzurparea puterii.

După o săptămână de promovare a unui proiect inexistent, Partidul Democrat a făcut public proiectul de lege, care s-a dovedit a fi un balon de săpun. Întrebarea este dacă autorii documentului sunt doar incompetenţi şi ignoranţi sau dacă şi-au propus să scandalizeze societatea în mod intenţionat, aruncând în discuţii un proiect atât de prost. Cel mai probabil, strategia lor este să promoveze ulterior un proiect de lege la fel de nociv pentru procesul democratic, dar mai elaborat decât cel prezentat acum două zile, pentru a crea iluzia unor îmbunătăţiri.

Încurajaţi de experienţa de la prezidenţiale, tandemul Plahotniuc-Dodon încearcă să impună un cadru legal evaziv care să le ofere cât mai mult spaţiu pentru a frauda votul cetăţeanului.

Stabilirea circumscripţiilor uninominale este cel mai important instrument pe care mizează PD pentru a manipula procesul electoral şi a se menţine la putere. Atribuirea rolului de determinare a circumscripţiilor Comisiei Electorale Centrale, controlată politic şi discreditată în totalitate în procesul electoral precedent, confirmă intenţiile autorilor proiectului de a frauda alegerile. În avizul la proiectul precedent, Comisia de la Veneţia a avut obiecţii cu privire la atribuirea acestei responsabilităţi CEC-ului.

Dovadă a intenţiilor frauduloase ale autorilor sunt şi termenii stabiliţi de acest proiect de lege, contrar standardelor Comisiei de la Veneţia, de schimbare arbitrară a regulilor de joc cu doar trei luni înainte de alegeri. Astfel, posibilitatea de revizuire a circumscripţiilor cu trei luni înainte de alegeri trădează planurile guvernării de a le remodela pe ultima sută de metri.

Proiectul prevede solicitarea “cazierului de integritate” pentru candidaţi. În situaţia în care acesta este eliberat de CNA şi SIS, instituţii controlate tot de PD, ne vom pomeni cu certificate de integritate eliberate personajelor din lumea interlopă. La modul practic, Partidul Democrat va decide cine poate să participe la alegeri şi cine nu.

În condiţiile legii propuse de PD, Republica Moldova riscă să aibă o guvernare aleasă de un număr mic de cetăţeni, votul majorităţii fiind ignorat, iar diaspora fiind exclusă din procesul electoral şi umilită prin proceduri instituite la discreţia unei comisii electorale centrale discreditate iremediabil.

Care este garanţia că CEC-ul va publica numărul real al alegătorilor înregistraţi şi nu un număr mai mic? După ce în alegerile prezidenţiale CEC a făcut tot posibilul pentru a limita accesul diasporei la vot, nu vedem de ce şi-ar schimba atitudinea la alegerile parlamentare.

De asemenea, proiectul propus de PD ignoră problema existenţei unei regiuni necontrolate de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova.

E important să spunem că avem deja semnale că primarii şi conducătorii întreprinderilor aflate sub controlul PD impun angajaţii să semneze pentru iniţiativa partidului. Pentru că oamenii nu se lasă manipulaţi, PD recurge din nou la şantaj şi intimidare.

Concluzia noastră este că acest proiect de lege încalcă drepturile fundamentale ale cetăţeanului, sfidează procesul democratic şi chiar bunul-simţ.

Proiectul propus are atâtea carenţe de ordin legal, dar şi conceptual, încât nu merită să fie luat în discuţie. Ne alăturăm organizaţiilor neguvernamentale care au declarat boicotarea dezbaterilor publice pe marginea acestui proiect de lege.

Facem apel la întreaga populaţie, la instituţiile media, la societatea civilă, la alte partide democratice să ne conjugăm eforturile pentru a demasca intenţiile adevărate ale guvernării şi pentru a nu admite manipularea şi denaturarea metodică de către guvernare a procesului de dezbateri publice. Vom sensibiliza opinia publică internaţională şi partenerii externi despre pericolul instaurării unei dictaturi durabile în Republica Moldova. În cazul în care regimul va ignora opiniile experţilor naţionali şi internaţionali, va neglija standardele şi bunele practici europene în materie electorală şi va continua să promoveze proiectul lui Plahotniuc în pofida lipsei consensului naţional, suntem determinaţi să desfăşurăm acţiuni de protest.

Solicităm tuturor susţinătorilor noştri să ne ajute la răspândirea informaţiei despre adevăratele intenţii ale guvernării şi la combaterea falsurilor, dar şi să raporteze orice situaţie de intimidare din partea Partidului Democrat.

Pentru toată lumea trebuie să fie foarte clar că această iniţiativă are şi obiectivul de a distrage atenţia societăţii de la probleme serioase, cum ar fi lipsa locurilor de muncă, creşterea sărăciei şi a migraţiei, lipsa progresului în investigarea furtului miliardului şi trecerea datoriilor create în urma acestui furt pe seama cetăţenilor, corupţia endemică, lipsa progresului în reformarea justiţiei, offshorizarea economiei, aşa numita reformă a sistemului de pensii, delapidările din companiile de stat, privatizările şi concesionările dubioase.

Poziţia comună a Partidului Acţiune şi Solidaritate, Platformei Demnitate şi Adevăr şi Partidului Liberal Democrat Declaraţia privind Consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional