Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiComune

Declaraţia privind Consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional

|versiune pentru tipar||
PCRMPLDMPASPPPDAPN / 11 aprilie 2017

Necesitatea edificării unui front comun popular, antioligarhic este constientizată de tot mai multă lume din politica moldoveneasca, din societatea civilă şi cel mai important, în rândurile populaţiei.

Dintre mijloacele consensului naţional politic şi social sau formele lui de manifestare nu au cum sa lipsească scrisorile, comunicatele si chiar protestele de mare amploare organizate cu participarea întregii societăţi, indiferent de opţiunile politice diferite ale anumitor segmente.

Cinci partide de opoziţie, parlamentară şi extraparlamentară au semnat un act destinat opiniei publice naţionale şi internaţională, inclusiv Comisiei de la Veneţia, prin care îşi exprima opinia vizavi de Iniţiativa manipulatoare a guvernării antipopulare de modificare a sistemului electoral, o găselniţă salvatoare pentru hoţii de miliarde.

Orice entitate politică sau civică este binevenită să-şi exprime adeziunea la acest demers.

Declaraţia privind Consensul politic naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional

Noi, reprezentanţii partidelor politice şi reprezentanţii societăţii civile;

fiind conştienţi de caracterul hazardat al tentativei de modificare a sistemului electoral care va avea consecinţe grave asupra democraţiei reprezentative din Republica Moldova;

Ţinând cont de voinţa alegătorilor care într-o proporţie covârşitoare, conform tuturor cercetărilor sociologice, au o atitudine politică negativă faţă de guvernarea actuală care a iniţiat aceste modificări;

Ţinând cont de poziţia publică principială a reprezentanţilor Diasporei de respingere a sistemului uninominal sau mixt;

fiind conştienţi de pericolul oligarhizării absolute a sistemului politic prin modificările propuse ale legislaţiei electorale şi instaurării în Republica Moldova a dictaturii feroce prin uzurparea absolută a puterii;

Facem apel la cetăţenii Republicii Moldova de acasă şi din Diasporă, la Comisia de la Veneţia, la partenerii de dezvoltare, la organizaţiile internaţionale, la reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, că noi, semnatarii acestei Declaraţii, solicităm retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral din Parlament şi cerem organizarea următoarelor alegeri parlamentare în baza sistemului actual proporţional pe liste de partid.

Intenţia de a modifica sistemul electoral, prin introducerea votului uninominal, reprezintă o încercare evidentă de a lichida ultimele elemente ale democraţiei reprezentative în ţara noastră. Prin această iniţiativă nu se urmăreşte altceva decât crearea premiselor pentru principalul partid de la guvernare, PDM, de a rămâne în mod fraudulos şi prin manipulare la putere în rezultatul alegerilor din 2018.

Schimbarea, aparent “democratică”, dar în esenţă abuzivă a legislaţiei electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate, contestată de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova care pledează pentru alternanţa la putere a forţelor politice de opoziţie, poate fi catalogată ca o tentativă directă de a masca uzurparea puterii în stat.

În rezultatul analizei iniţiativei de schimbare a sistemului actual proporţional pe liste de partid cu un sistem majoritar pe circumscripţii uninominale sau al unui sistem electoral mixt, luând în calcul şi argumentele invocate în Opinia comună (nr.749/2014) a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE/ODIHR cu privire la proiectul de lege privind amendarea legislaţiei electorale, publicată în data de 24 martie 2014, s-au constatat o serie de ameninţări, care în caz de implementare, vor afecta grav mecanismele de bază ale pluralismului politic din Republica Moldova, care, în condiţiile unui stat capturat, şi aşa funcţionează cu multe carenţe.

Printre cele mai importante riscuri ce vor rezulta din modificările propuse se numără:

În condiţiile în care Republica Moldova traversează una dintre cele mai grave perioade de derapaj democratic din întreaga sa istorie, în condiţiile în care instituţiile statului sunt capturate, în situaţia în care puterea actuală exercită controlul cvasitotal asupra mijloacelor de informare în masă, orice schimbare de sistem electoral în asemenea circumstanţe reprezintă un pericol real de deturnare a voinţei alegătorilor.

În lipsa unui consens naţional, în lipsa încrederii dintre putere şi societate, o schimbare a sistemului electoral poate avea consecinţe politice grave şi va duce inevitabil la destabilizarea situaţiei din ţară.

În baza celor invocate mai sus, noi, reprezentanţii partidelor politice şi reprezentanţii societăţii civile, reafirmăm ataşamentul nostru pentru sistemul electoral proporţional actual, care reprezintă ultima garanţie pentru funcţionarea democraţiei reprezentative în condiţiile actuale a Republicii Moldova. Doar actualul sistem electoral proporţional poate asigura o reprezentare echitabilă a voinţei politice a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova exprimată în alegeri, oferind şanse egale partidelor politice de a concura în cadrul unui proces electoral.

În calitate de reprezentanţi ai partidelor politice şi a societăţii civile, în caz de neacceptare a solicitării de retragere a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral actual şi a continuării tentativelor de dinamitare a sistemului politic existent, vom organiza ample acţiuni în vederea neadmiterii modificării sistemului electoral actual.

Semnatari:

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
Vladimir Voronin

Partidul Liberal Democrat din Moldova
Viorel Cibotaru

Partidul Acţiune şi Solidaritate
Maia Sandu

Partidul politic Platforma Demnitate şi Adevăr
Andrei Năstase

Partidul politic Partidul Nostru
Renato Usatîi

Sistemul uninominal propus de PD ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om şi ale grupării sale oligarhice Patru partide au adresat o scrisoare experţilor din Comisia de la Veneţia