Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE propune partidelor să semneze un pact împotriva corupţiei

|versiune pentru tipar||
MAE / 5 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Miscarea Actiunea Europeana (MAE) propune partidelor din R. Moldova sa semneze un “Pact National impotriva Coruptiei”. Joi, 5 martie, la o conferinta de presa in incinta Info-Prim Neo, MAE a specificat ca nu face aceasta oferta si pentru comunisti (PCRM), crestin-democrati (PPCD), social-democrati (PSD) si Uniunea Centrista (UCM), “care si-au pierdut orice urma de credibilitate”. MAE crede despre PSD si UCM ca sunt cei mai susceptibili de a se alia cu comunistii si au viziuni comune cu ultimii.

MAE fixeaza partidelor care doresc sa semneze acest pact un termen-limita de pana la 10 martie. Prin acest angajament, partidele semnatare isi vor propune ca, in primele sase luni dupa alegeri, sa adopte legile necesare pentru diminuarea drastica a coruptiei in R. Moldova. Pactul contine 15 angajamente, primul fiind: restructurarea institutiilor anticoruptie si formarea unei directii unice cationale impotriva coruptiei. MAE, de asemenea, doreste sa asigure prin lege transparenta maxima in privinta averilor demnitarilor, precum si anchetarea modului in care s-au efectuat privatizarile in ultimii 18 ani.

Punctul 6 din document se refera la executarea neconditionata si in termene restranse a deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), deschiderea unor anchete impotriva judecatorilor care s-au facut vinovati de emiterea unor hotarari ce au condus la condamnarea R. Moldova si recuperarea de la acestia a sumelor de bani platite de stat. Referindu-se la ultima condamnare a Moldovei la CEDO in cazul Duca, al doilea candidat pe lista MAE, Vitalia Pavlicenco, a declarat: “In martie 2007, am prezentat o declaratie in Parlament, tragand un semnal de alarma asupra acestui caz si spuneam ca R. Moldova va mai pierde un caz rasunator la CEDO. Se vede ca am avut dreptate acum doi ani. Este o noua dovada a faptului ca justitia in R. Moldova nu functioneaza si nu judeca in interesul cetatenilor”. In decizia sa pe marginea cazului Duca, CEDO se declara frapata de felul in care Curtea Suprema de Justitie a instrumentat acest caz.

In alt context, presedintele MAE, Anatol Petrencu, a declarat ca va depune plangeri la politie dupa ce o echipa de politisti a arestat miercuri, 4 martie, doi membri MAE care distribuiau invitatii la un concert. In urma interventiei membrilor MAE, cei doi au fost eliberati.

Sambata, 7 martie, MAE invita doritorii la un concert in Piata Marii Adunari Nationale in care vor evolua Veronica, London, Oktavyan, Chocolate si Voltaj. Inceputul la ora 18.00.

Serviciul de Presă al PNL şi MAE

Avînd în vedere că:
Sărăcia face ravagii în Republica Moldova, în sate şi în oraşe.
Cauza principală a sărăciei este corupţia.
Oamenii nu au acces la servicii de calitate decît dacă dau mită.
Companiile străine nu investesc în Republica Moldova deoarece demnitarii cu funcţii înalte fac presiuni asupra lor şi le cer bani sau servicii.
După calculele specialiştilor noştri, Moldova pierde anual din cauza corupţiei aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Mişcarea social politică Acţiunea Europeană propune partidelor din Republica Moldova, cu excepţia PCRM, PPCD, PSD şi UCM, care şi-au pierdut orice urmă de credibilitate, să semneze pînă la data de 10 martie a.c., un PACT NAŢIONAL ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI, care prevede adoptarea urgentă, după alegeri, a unor măsuri obligatorii menite să scoată statul din ghearele mitei şi hoţiei.

Pact naţional împotriva corupţiei

Noi, partidele care semnăm acest pact, ne angajăm ca, în primele şase luni după alegerile din 2009, să adoptăm legile necesare pentru diminuarea drastică a corupţiei în Republica Moldova. Indiferent ce partide vor fi la guvernare, ne obligăm să promovăm actele legislative ce vor cuprinde următoarele prevederi:

  1. Restructurarea instituţiilor anticorupţie şi formarea, pe baza lor, a Direcţiei unice Naţionale împotriva Corupţiei, independentă financiar şi nesupusă vreunui control politic, avînd menirea să ancheteze toate infracţiunile ce se încadrează în Marea Corupţie.
  2. Adoptarea unei Legi care să-l oblige pe demnitar să completeze declaraţii de interese în care să prezinte dacă este acţionar sau asociat la societăţi comerciale, asociaţii sau deţine alt tip de funcţie remunerată.
  3. Înfiinţarea unui Oficiu Naţional de Integritate care să supravegheze corectitudinea şi veridicitatea declaraţiilor de avere şi a celor de interese completate de către demnitari.
  4. Publicarea în Monitorul Oficial şi pe paginile de Internet ale instituţiilor publice a declaraţiilor de avere ale demnitarilor şi ale rudelor lor, precum şi a declaraţiilor de interese ale demnitarilor şi actualizarea lor în fiece an.
  5. Înfiinţarea, de către Parlament şi de către societatea civilă, a unei Comisii Naţionale pentru anchetarea modului în care s-au efectuat privatizările din perioada guvernărilor din ultimii 18 ani.
  6. Executarea necondiţionată şi în termene restrînse a deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Deschiderea de către viitoarea Direcţie Naţională împotriva Corupţiei a unor anchete împotriva judecătorilor ce s-au făcut vinovaţi de emiterea în instanţă a unor hotărîri ce au condus la condamnarea Republicii Moldova şi la recuperarea de la aceştia a sumelor de bani plătite de stat.
  7. Perfecţionarea legislaţiei privind statutul magistraţilor care să garanteze independenţa judecătorilor şi procurorilor şi protejarea lor de influenţa politicului.
  8. Adoptarea unei Legi a răspunderii ministeriale care să permită anchetarea foştilor şi a actualilor demnitari printr-o procedură simplă şi transparentă, astfel încît demnitarii ce nu îşi pot justifica averile să poată fi trimişi rapid în judecată.
  9. Obligarea Guvernului de a elabora, adopta şi implementa o Strategie Naţională clară, punctuală şi etapizată împotriva Corupţiei, cu suportul ONG-urilor, jurnaliştilor şi al altor reprezentanţi ai societăţii civile.
  10. Stoparea tuturor acţiunilor de stat ce urmăresc coruperea mass media.
  11. Îmbunătăţirea accesului la informaţiile de interes public şi a prevederilor legislative despre răspunderea juridică a persoanelor ce îngrădesc acest acces.
  12. Perfecţionarea mecanismului de achiziţii publice în scopul reducerii costurilor pentru serviciile oferite şi al realizării unui nivel calitativ superior al acestora.
  13. Modificarea Legii cu privire la combaterea corupţiei în vederea înăspririi pedepselor pentru actele de corupţie.
  14. Alocarea de fonduri publice pentru ONG-urile cu dreptul de a monitoriza fenomenul de corupţie, de a proteja drepturile omului şi independenţa justiţiei.
  15. Publicarea pe paginile de internet ale partidelor a declaraţiilor de avere pe care candidaţii le-au completat şi le-au depus la Comisia Electorală Centrală.
Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” MAE susţine confiscarea averilor câştigate ilegal