Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE susţine confiscarea averilor câştigate ilegal

|versiune pentru tipar||
MAE / 9 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea social-politică ACŢIUNEA EUROPEANĂ susţine adoptarea de urgenţă a unui proiect de lege privind confiscarea averilor dobîndite în mod ilegal de către actuali şi foşti demnitari. Republica Moldova are nevoie în acest moment de o măsură energică, cu efect puternic. Astfel încît cei care au profitat de funcţii pentru a fura din banii publici să dea socoteală pentru averile strînse în anii în care ar fi trebuit să lucreze pentru interesul oamenilor obişnuiţi.

Mişcarea social-politică ACŢIUNEA EUROPEANĂ a pregătit un plan de măsuri prin care averea acelor demnitari care nu o pot justifica să fie confiscată fără drept de apel, prin hotărîre a instanţelor de judecată. Statul este cel care trebuie să facă dovada ilegalităţii, prin demascarea corupţiei. Imediat, bunurile adunate ilegal de către demnitarul în cauză sunt confiscate de către stat.

Cum funcţionează sistemul propus de MAE: în Pactul Naţional împotriva Corupţiei lansat de MAE în cursul săptămînii trecute, este prevăzută inclusiv înfiinţarea unui Oficiu Naţional de Integritate care să verifice dacă declaraţiile de avere ale demnitarilor sunt oneste. Inspectorii acestui Oficiu identifică persoanele care şi-au construit o casă de lux, de exemplu, pe care salariul său nu ar fi putut să o acopere. Oriunde în lume, inspectorii urmăresc asemenea nereguli. Dacă se găsesc ilegalităţi, demnitarul este dus în faţa Justiţiei pentru a dovedi acolo dacă a furat sau nu din banii statului. Dacă decizia instanţei îl condamnă, atunci automat, averea sa este confiscată.

Considerăm că doar prin introducerea de urgenţă a unei astfel de măsuri în legislaţia Republicii Moldova, demnitarii noştri vor simţi că trebuie să dea socoteală oamenilor care îi votează, în loc să le întoarcă spatele şi să îi abandoneze în sărăcie vreme de 18 ani de zile. Experţii MAE sunt pregătiţi să pună în aplicare toate prevederile legale prin care se va putea introduce o astfel de măsură menită să ia înapoi banii statului, furaţi de actuali şi foşti demnitari.

Anatol Petrencu, preşedintele MAE
Vitalia Pavlicenco, deputat, propunerea MAE pentru Preşedinţia Parlamentului
MAE propune partidelor să semneze un pact împotriva corupţiei Declaraţie a Mişcării “Acţiunea Europeană”