Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţie a Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar||
MAE / 9 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

In prezent, Moldova pierde 1,5 miliarde de euro din cauza coruptiei actualilor politicieni. Masurile liderilor din ultimii 18 ani, fie ei rosii, verzi sau de alta culoare, au saracit cumplit statul si l-au izolat. Acum, greutatile vietii de zi cu zi sunt povara pe care o duc zeci de mii de moldoveni de buna-credinta.

Primul pas este si cel mai important. Fara el, toti ceilalti pasi vor fi impiedicati. Fara sa scapam Moldova de capusele care se ingrasa din bugetul statului, nimic nu va merge cum trebuie. Nici traiul nu va fi mai bun, nici Moldova nu se va integra in Europa-mama. Iata care sunt cele mai importante 5 puncte din programul nostru amplu anti-coruptie:

  1. Infiintarea unui organism independent de cercetare a actelor de mare coruptie si redarea libertatii de decizie magistratilor.
  2. Obligarea politicienilor de a-si declara intreaga avere si toate interesele economice pe care le au. Ei si rudele lor.
  3. Confiscarea averilor celor care au furat din bugetul statului. E timpul sa intoarca ce au furat din banii si bunul public.
  4. Incetarea privatizarilor trucate care au dus la vanzarea avutiei publice pe sume de nimic catre clientela politicienilor din toate partidele.
  5. Cresterea drastica a pedepselor pentru infractiunile de Mare Coruptie, astfel incat cei care vor mai dori sa se imbogateasca pe seama oamenilor onesti sa se gandeasca de doua ori inainte de a o face.

Al doilea pas este insanatosirea economiei. Avem in vedere o serie de reforme economice, care pana acum nu au fost posibile, pentru ca un cerc restrans de politicieni si oameni de afaceri corupti au avut interesul sa pastreze Moldova saraca si fara institutii puternice si independente.

  1. Reducerea evaziunii fiscale prin introducerea cotei unice de 12%.
  2. Punerea in valoare a produselor noastre de calitate pentru cresterea exporturilor pina la 4 miliarde de euro pana in anul 2013, adica de trei ori mai mult decat in prezent.
  3. Prevenirea cresterii frauduloase a preturilor.
  4. Stimularea de catre stat a crearii locurilor de munca in localitatile rurale si zonele defavorizate, precum si incurajarea afacerilor cinstite prin acordarea de facilitati.
  5. Acordarea de subventii consistente agriculturii si promovarea exportului marfurilor agroindustriale.

Toate masurile cuprinse la pasii anteriori sunt gandite cu un singur scop: ca moldovenii sa traiasca mai bine. Iata care vor fi EFECTELE primilor 2 pasi, in urmatorii patru ani:

  1. Salariu mediu de 500 de euro.
  2. Pensie medie de 200 de euro.
  3. Crearea a 25.000 de noi locuri de munca pe an.
  4. Cresterea cu 250 de milioane de euro pe an, fata de fondurile actuale, pentru drumuri, canalizari, retele electrice si de gaze.
  5. Prioritate pentru sistemul de educatie, pentru cresterea nivelului de invatamant al copiilor si tinerilor nostri.

Al 4-lea pas urmareste scoaterea Moldovei din izolarea in care se afla. Acest obiectiv nu este realizabil, oricate minciuni ar spune politicienii, pana nu vom parcurge primii 3 pasi: eliminarea coruptiei din administratia centrala si locala de stat, lansarea reformelor economice si ridicarea nivelului de trai. Prezentam mai jos ultimele 3 obiective pe care le vom realiza in viitorul apropiat.

  1. Integrarea Moldovei in Uniunea Europeana intr-un interval cat mai scurt, incat cetatenii nostri sa circule usor si sa munceasca legal in orice colt al continentului.
  2. Simplificarea, pana la integrarea in UE, a acordarii vizelor de sedere si de munca in Romania, prin stabilirea unei relatii privilegiate cu statul vecin.
  3. Atragerea anuala de investitii straine in valoare de 250 de milioane de euro, incepand cu 2009, ce vor insemna noi locuri de munca si modernizarea Moldovei.
Alexandra Can
Propunerea MAE pentru funcţia de prim ministru
MAE susţine confiscarea averilor câştigate ilegal Lupta împotriva corupţiei pornită de MAE îi deranjează pe politicienii pătaţi