Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE a coagulat opoziţia democrată împotriva corupţiei

|versiune pentru tipar||
MAE / 12 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Cinci partide şi-au declarat sprijinul pentru Pactul Naţional împotriva Corupţiei, lansat de Mişcarea Acţiunea Europeană. MAE a invitat partidele, în urmă cu o săptămână, să semneze un pact Naţional împotriva Corupţiei care ar trebui aplicat în primele 6 luni ale următoarei guvernări. “Demersul nostru a pornit de la constatarea că fenomenul corupţiei afectează grav întreaga societate şi reprezintă principala cauză pentru care ţara noastră este afundată în sărăcie. De aceea, considerăm că acţiunile întregii clase politice democrate trebuie concentrate în acest moment asupra eliminării cauzei sărăcirii Republicii Moldova, cea mai gravă problemă a societăţii noastre.”, a declarat preşedintele MAE, Anatol Petrencu, într-o conferinţă de presă.

Anatol Petrencu a spus că apelul nu a vizat PCRM şi partidele apropiate acestuia deoarece le consideră formaţiuni lipsite de credibilitate.

“Am spus că virusul corupţiei a pătruns inclusiv în partidele orientate către Europa, iar acest fapt este demonstrat prin pasivitatea cu care s-au raportat la această temă vitală pentru dezvoltarea economică a Moldovei. Din fericire, partidele democratice pot fi reformate, pot fi tratate, pentru că nu sunt încă afectate în structura lor. Reacţia la apelul nostru arată însă că acest moment nu a venit, încă, pentru toată lumea. Doar reprezentanţii Partidului Republican, AMN şi PD ne-au transmis în scris că sunt de acord cu pachetul nostru de măsuri anticorupţie. PLDM şi Partidul pentru Neam şi Ţară au făcut-o doar verbal. Considerăm că acest fapt constituie totuşi un pas înainte şi ne dă speranţe că MAE va reuşi în perioada următoare să închege un pol democratic de luptă împotriva hoţiei şi mafiei de stat.”, le-a spus Anatol Petrencu ziariştilor.

Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrencu, spune că scopul MAE a fost acela de a convinge paritdele democratice să iasă din pasivitatea manifestată până acum faţă de corupţie. “Vom continua demersurile până când partenerii noştri de dreapta se vor alătura luptei anticorupţie demarate de MAE şi îi vom scoate de la putere pe comunişti. Anunţăm public că MAE, alături de partenerii noştri din grupul de partide democrate — PNL şi PNR, nu va participa la construcţia niciunei coaliţii de guvernare dacă în programul acesteia nu se va regăsi un plan coerent de măsuri privind combaterea corupţiei”, a declarat Anatol Petrencu.

Igor Croitoru
Declaraţia Mişcării “Acţiunea Europeană” Comunicat de presă al MAE cu privire la declaraţiile de avere