Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Declaraţia Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar||
MAE / 11 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

In urma cu 7 zile, am lansat tuturor partidelor invitatia de a semna un Pact National impotriva Coruptiei, care ar trebui aplicat in primele 6 luni ale urmatoarei guvernari. Demersul nostru a pornit de la constatarea ca fenomenul coruptiei afecteaza grav intreaga societate si reprezinta principala cauza pentru care tara noastra este afundata in saracie. De aceea, consideram ca actiunile intregii clase politice democrate trebuie concentrate in acest moment asupra eliminarii cauzei saracirii Republicii Moldova, cea mai grava problema a societatii noastre.

Apelul nostru nu a vizat PCRM pentru ca acest partid este corupt in esenta sa si produce coruptie prin toate structurile. Dupa cum stim, pentru cancerul in stare avansata nu exista leac. In ceea ce-i priveste pe comunisti si pe acolitii acestora, PPCD, PSD si UCM, singura solutie este izolarea si inlaturarea imediata de la putere.

Am spus ca virusul coruptiei a patruns inclusiv in partidele orientate catre Europa, iar acest fapt este demonstrat prin pasivitatea cu care s-au raportat la aceasta tema vitala pentru dezvoltarea economica a Moldovei. Din fericire, partidele democratice pot fi reformate, pot fi tratate, pentru ca nu sunt inca afectate in structura lor. Reactia la apelul nostru arata insa ca acest moment nu a venit, inca, pentru toata lumea. Doar reprezentantii Partidului Republican, AMN si PD ne-au transmis in scris ca sunt de acord cu pachetul nostru de masuri anticoruptie. Consideram ca acest fapt constituie totusi un pas inainte si ne da sperante ca MAE va reusi in perioada urmatoare sa inchege un pol democratic de lupta impotriva hotiei si mafiei de stat.

Scopul MAE, care a reusit doar partial pentru moment, a fost sa directioneze frontul democratic astfel incat sa iasa din pasivitatea manifestata pana acum fata de coruptie. Vom continua demersurile pana cand partenerii nostri de dreapta se vor alatura luptei anticoruptie demarate de MAE si ii vom scoate de la putere pe comunisti. Anuntam public ca MAE, alaturi de partenerii nostri din grupul de partide democrate — PNL si PNR, nu va participa la constructia niciunei coalitii de guvernare daca in programul acesteia nu se va regasi un plan coerent de masuri privind combaterea coruptiei.

De asemenea, anuntam public ca indiferent de existenta sau nu a unui program anticoruptie, MAE nu va colabora sub nicio forma cu PCRM si acolitii acestuia, PPCD, PSD si UCM, intrucat consideram — asa cum am mai spus-o — ca aceste formatiuni trebuie izolate si indepartate de la putere imediat si neconditionat.

MAE isi continua ofensiva impotriva coruptiei, iar joi, 12 martie 2009, va organiza dezbaterea “Parteneriatul pentru Moldova. Solutii anticoruptie pentru combaterea saraciei”, la care au fost invitati reprezentanti a 20 de ONG-uri, ambasadori ai Statelor Unite si ai tarilor europene, precum si reprezentanti ai mass-media.

Anatol Petrencu, presedinte MAE, propus pentru Preşedinţia Republicii Moldova
Vitalia Pavlicenco, deputat, propusă de MAE pentru Preşedinţia Parlamentului
Alexandra Can, economist, propusă de MAE pentru funcţia de Prim-ministru
Sursa: www.ae.md
Lupta împotriva corupţiei pornită de MAE îi deranjează pe politicienii pătaţi MAE a coagulat opoziţia democrată împotriva corupţiei