Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE dezaprobă folosirea sondajelor ca instrumente de dezinformare

|versiune pentru tipar||
MAE / 24 martie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană constată că recentul Barometru al Opiniei Publice, dat publicităţii de IPP, reprezintă cea mai mare dezinformare care a avut loc în campania electorală. Regretăm că astfel de cercetări făcute probabil în biroul unui partid sau altul pot apărea în spaţiul public.

Anunţăm că MAE îi va acţiona în justiţie a doua zi după rezultatul alegerilor (care vor fi complet diferite) pentru ca astfel de dezinformări să nu mai apară. Vom cere în instanţă punerea la dispoziţie a bazelor de date pentru o verificare paralelă şi dacă se va constata că repondenţii nu există în realitate sau au dat alte răspunsuri, vom cere daune pentru deteriorarea imaginii MAE. Măsurătorile noastre paralele arată că MAE este cotată între 7 şi 10 la sută. În plus, doar dacă adunăm membrii MAE, PNL şi PNR, partide care compun Mişcarea Acţiunea Europeană, numărul lor depăşeşte cu mult rezultatul din sondaj.

Nu putem să nu constatăm că, faţă de sondajul de opinie publicat la finalul anului trecut, în care MAE era cotată cu aproape 3 procente, în actualul barometru acestea au scăzut aproape de zero, în condiţiile unei campanii active, remarcată de toata lumea. În condiţiile în care MAE a desfăşurat o campanie electorală apreciată de cetăţeni, este revoltător procentul pe care îl oferă acum barometrul.

Aşa cum ne aşteptam şi anunţam, lupta împotriva corupţiei declanşată de MAE a deranjat multe categorii din Republica Moldova, inclusiv partide aflate în stânga şi în dreapta scenei politice.

Mişcarea Acţiunea Europeană dezaprobă folosirea sondajelor de opinie ca instrument de manipulare a cetăţenilor înainte de alegeri. În acest fel se încearcă discreditarea unor partide şi susţinerea altora.

Serviciul de presă al MAE
Tinerii din MAE au protestat împotriva politicii de cenzură a ziarului “Timpul” Declaraţia MAE cu privire la expulzarea abuzivă şi ilegală a doi cetăţeni români