Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Scoaterea la concurs a frecvenţelor Pro TV este o nouă formă de cenzură a regimului comunist

|versiune pentru tipar||
MAE / 2 iunie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană atrage atenţia asupra unui nou caz de îngrădire a libertăţii presei în Republica Moldova: scoaterea la concurs de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului a frecvenţelor care aparţin Pro TV Chişinău.

Este din ce în ce mai evident că PCRM doreşte să pună ochelari de cal cetăţenilor moldoveni, după metode staliniste, izolând întreaga Republică de restul ţărilor civilizate.

După refuzul de a respecta Codul Audiovizualului şi de a prelungi licenţa de emisie a Pro TV, scoaterea licenţelor la concurs este încă un pas făcut de regimul comunist pe calea eliminării din viaţa publică a mass-media independente. Ne întrebăm dacă nu cumva urmează interzicerea ascultării posturilor de radio care emit în limba română, cum este Radio Europa Liberă. O astfel de decizie s-ar înscrie cu uşurinţă în lungul şir de încercări ale PCRM de a bloca vocile libere care spun adevărul, dintre care amintim ridicarea licenţei TVR 1 şi interzicerea retransmiterii unei serii de posturi româneşti de către televiziuni din Republica Moldova.

Mişcarea Acţiunea Europeană consideră că decizia CCA încalcă Codul Audiovizualului care prevede că doar frecvenţele libere pot fi scoase la concurs, ceea ce nu este cazul cu frecvenţele Pro TV.

Atragem atenţia că decizia CCA încalcă inclusiv recomandările Parlamentului European privind libertatea presei în Republica Moldova.

Mişcarea Acţiunea Europeană îşi exprimă sprijinul total şi necondiţionat faţă de Pro TV, una dintre puţinele instituţii de presă independente din Republica Moldova, care nu a putut fi subordonată intereselor PCRM şi ale clanului Voronin.

Facem apel către toate instituţiile de media din Republica Moldova să ia atitudine faţă de această formă agresivă de cenzură, întrucât ea reprezintă o ameninţare pentru fiecare jurnalist.

Mişcarea Acţiunea Europeană va continua să lupte pentru libertatea presei şi pentru dreptul la liberă exprimare, punând la dispoziţia tuturor jurnaliştilor resursele juridice de care dispune pentru a se putea apăra în faţa agresiunilor regimului comunist dictatorial.

Facem apel către toate organismele europene să ia atitudine mai fermă asupra abuzurilor care se petrec în Republica Moldova, întrucât există riscul, din ce în ce mai crescut, să fim transformaţi de comunişti într-o enclavă de dictatură şi oprimare de tip sovietic a unui popor care este eminamente european.

Serviciul de presă MAE
MAE faţă de problema alegerilor anticipate MAE cheamă partidele democratice la dezbateri pe tema participării pe listă comună la alegerile anticipate