Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană”

|versiune pentru tipar||
MAE / 16 iunie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană condamnă maniera unilaterală prin care preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, încearcă deturnarea alegerilor anticipate în interesul PCRM, alegînd o zi lucrătoare ca dată de desfăşurare a scrutinului. Amintim că astăzi intră în vigoare decretul semnat de Vladimir Voronin prin care se stabileşte data de miercuri, 29 iulie curent, pentru alegerile parlamentare anticipate.

Considerăm că PCRM încearcă astfel anularea şansei la democraţie pe care alegerile anticipate o oferă Republicii Moldova. Prin acţiunile dînşilor, comuniştii sfidează cea de-a doua şansă a poporului moldovean de a-şi exprima voinţa într-un mod democratic şi transparent, obţinută cu preţul plătit de sute de tineri care au contestat la 7 aprilie curent rezultatele unor alegeri fraudate. PCRM demonstrează, încă o dată, lipsă de respect faţă de cetăţenii de bună-credinţă, confiscându-le dreptul de a merge din nou la vot pentru a decide viitorul Republicii Moldova la urne, şi nu la masa de negocieri a comuniştilor.

A încerca diminuarea prezenţei la vot prin organizarea alegerilor într-o zi lucrătoare trădează întocmai teama PCRM că voinţa cetăţenilor din Republica Moldova ar putea oferi legitimitate unei majorităţi anticomuniste în Parlament. Mişcarea Acţiunea Europeană apreciază că tocmai acestă disperare a PCRM în faţa unor alegeri desfăşurate corect reprezintă începutul declinului unui partid care a încercat să facă din Republica Moldova o proprietate privată a clanului Voronin.

Atragem atenţia că, în încercarea de a se salva, PCRM ar putea recurge la practici grosolane de manipulare şi intimidare îndreptate mai ales către funcţionarii din structurile statului, cei pe care Voronin şi acoliţii săi consideră că îi pot manevra după bunul plac. MAE face apel către funcţionarii publici să reziste în faţa practicilor comuniste de ameninţare şi şantaj, prin care se va încearca folosirea lor în interesul PCRM, în timpul procesului electoral.

Serviciul de presă al MAE
Comunicat de presa al Mişcării “Acţiunea Europeană” MAE pledează pentru unirea forţelor politice democratice împotriva PCRM