Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE face un apel către toate partidele necomuniste să realizeze o largă coaliţie, care să ducă la formarea unei majorităţi pentru democraţie şi prosperitate

|versiune pentru tipar||
MAE / 29 iulie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Rezultatele exit poll-ului arată că PCRM a pierdut alegerile. Partidele democratice au obţinut, conform primelor estimări, în total cu 11 mandate mai mult, decît cel mai anacronic, mai conservator şi mai dăunător partid din istoria Moldovei. Sîntem convinşi că nici acest scor nu exprimă fidel votul real, deoarece este rezultatul unei campanii de presiune, şantaj şi fraude. Aceste rezultate ne dau însă speranţe că Moldova poate scăpa de cancerul roşu. Estimările exit poll-ului arată că faţă de aprilie, PCRM a pierdut nu mai puţin de 15 parlamentari, ceea ce constituie o adevărată palmă morală primită de comunişti. Este momentul ca toate formaţiunile politice care doresc binele Moldovei să se unească într-o coaliţie de uniune naţională pentru a porni pe drumul reformelor şi pentru recîştigarea demnităţii şi libertăţii. Facem un apel către Marian Lupu să demonstreze că este un politican de caracter şi că s-a lepădat definitiv de trecutul comunist.

Mişcarea Acţiunea Europeană atrage atenţia asupra intimidărilor fără precedent prin care PCRM va încerca, în următoarele ore, să vicieze opţiunile de vot exprimate în cursul acestei zile. Toţi reprezentanţii partidelor anticomuniste din secţiile de votare, precum şi observatorii străini acreditaţi să monitorize scrutinul electoral, trebuie să fie vigilenţi şi să nu se lase intimidaţi de comunişti la numărătoarea voturilor.

Nici măcar ruşinea în faţa observatorilor europeni responsabili cu monitorizarea alegerilor anticipate, nici măcar teama de valorile democratice la care aspiră sute de mii de cetăţeni ai acestui stat nu îi vor opri pe reprezentanţii PCRM să apeleze la toate tertipurile pentru a fura, încă o dată, dreptul moldovenilor la un viitor liber de îngrădirile comuniste. Pentru că lupta nu se încheie pînă cînd nu se numără şi ultimul buletin de vot.

În joc este soarta a sute de mii de moldoveni de bună credinţă care şi-au pus speranţele în cea de-a doua noastră şansă la democraţie. Republica Moldova ne este prea dragă pentru a accepta să o abandonăm pentru încă patru ani în mîinile murdare ale comuniştilor! Rezultatele acestor alegeri trebuie să reflecte cît mai fidel dorinţa cetăţenilor pentru că, pur şi simplu, Republica Moldova nu are dreptul să irosească şansa pentru care au murit tineri nevinovaţi, după protestele anticomuniste de la 7 aprilie, din centrul Chişinăului. Şi lui Valeriu Boboc, tînărul de 23 de ani ucis de mercenarii trimişi de PCRM împotriva manifestanţilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, îi datorăm ca rezultatele acestor alegeri să reflecte dorinţa reală a moldovenilor, şi nu cinismul PCRM de a fura voturi.

Serviciul de presă al MAE

Un vot împotriva comuniştilor are puterea de a elibera Moldova Apel al MAE către partidele necomuniste