Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Apel al MAE către partidele necomuniste

|versiune pentru tipar||
MAE / 30 iulie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană reiterează apelul către toate partidele necomuniste să realizeze o largă coaliţie, care să ducă la formarea unei majorităţi pentru democraţie şi prosperitate.

Rezultatele parţiale după numărarea a peste 98 la sută din voturile exprimate arată că cel mai anacronic, mai conservator şi mai dăunător partid din istoria Moldovei, PCRM, a pierdut alegerile. Suntem convinşi că nici acest scor nu exprimă fidel votul real, deoarece este rezultatul unei campanii de presiune, şantaj şi fraude comise de PCRM. Aceste rezultate ne dau însă speranţe că Moldova a început tratamentul împotriva maladiei roşii.

Este momentul ca toate formaţiunile politice necomuniste să se unească într-o coaliţie lărgită a forţelor democratice pentru a porni pe drumul reformelor şi pentru recîştigarea demnităţii şi libertăţii. Facem un apel, de asemenea, către Marian Lupu să demonstreze că este un politician de caracter şi că s-a lepădat definitiv de trecutul comunist.

Considerăm că a venit momentul ca toate forţele progresiste să treacă peste orgolii şi să facă front unit pentru izolarea PCRM, indiferent de presiunile care se vor exercita în perioada următoare. Majoritatea partidelor necomuniste este una fragilă, dar care se poate impune dacă toate formaţiunile vor vorbi aceeaşi limbă. Electoratul nu va ierta — iar cazul PPCD este sugestiv — un joc politic ambiguu, de compromis, care să permită menţinerea PCRM în structurile de conducere ale statului. Credem că în următoarele zile cele patru partide democratice trebuie să semneze un protocol de colaborare parlamentară, care să stea la baza unei politici pro-europene, pentru o viaţă mai bună în Republica Moldova.

În joc este soarta tuturor moldovenilor de bună credinţă care şi-au pus speranţele în cea de-a doua noastră şansă la democraţie.

Serviciul de presă al MAE

MAE face un apel către toate partidele necomuniste să realizeze o largă coaliţie, care să ducă la formarea unei majorităţi pentru democraţie şi prosperitate Zece priorităţi pentru Moldova