Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Zece priorităţi pentru Moldova

|versiune pentru tipar||
MAE / 6 august 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Având în vedere moştenirea dezastruoasă lăsată în urmă de guvernarea PCRM prin: furturi repetate din banul public şi abuzuri ridicate la rang de lege în interiorul instituţiilor publice; ameninţări şi intimidări folosite ca practici de guvernare; pensiile, salariile şi ajutoarele oferite în batjocură cetăţenilor de bună credinţă ai Republicii Moldova; datoriile externe şi banii pierduţi în procesele la CEDO împotriva statului; maniera iresponsabilă cu care au fost trataţi partenerii externi ai Republicii Moldova de către preşedintele Vladimir Voronin; privatizările mincinoase şi închiderea nejustificată a fabricilor; preţurile mari la alimentele de bază, în ciuda nivelului de trai extrem de scăzut

Mişcarea Acţiunea Europeană lansează un set de 10 priorităţi ale guvernării democratice pe care le propune partidelor parlamentare anticomuniste pentru aplicare în următoarele luni. Cele 10 proiecte constituie un punct de pornire în vederea dezvoltării Republicii Moldova, de la un stat sărac şi izolat sub guvernarea comunistă, la o societate democratică liberă, europeană atât ca nivel de trai, cât şi ca mentalitate.

Cele 10 priorităţi ale guvernării democratice:

  1. Cercetarea tuturor infracţiunilor de Mare Corupţie, prin înfiinţarea unui organism unic, independent financiar şi nesupus politic, responsabil cu anchetarea faptelor de corupţie.
  2. Reformarea de urgenţă a SIS, ca organ represiv de poliţie politică, şi transformarea sa într-un serviciu naţional supus prevederilor constituţionale privind respectarea drepturilor omului.
  3. Reformarea structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin transformarea lor, dintr-un aparat de opresiune, în servicii neînregimentate politic, responsabile cu apărarea şi siguranţa cetăţeanului.
  4. Înfiinţarea unei comisii mixte de anchetă pentru elucidarea cauzelor care au stat la baza evenimentelor din 7 aprilie curent, formată din delegaţi ai Uniunii Europene, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor politice din Republica Moldova.
  5. Eliminarea de urgenţă a regimului ilegal şi abuziv de vize pentru cetăţenii români.
  6. Acordarea de facilităţi pentru investitori autohtoni şi din afara ţării, inclusiv prin asigurarea unui cadru stabil şi sănătos pentru atragerea de proiecte în Republica Moldova.
  7. Începerea procedurilor oficiale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  8. Asigurarea, prin mijloace logistice şi legislative a independenţei şi funcţionalităţii mass-media în Republica Moldova şi depolitizarea mass-media de stat: televiziunea şi radioul.
  9. Sprijinirea organizaţiilor non-profit responsabile cu apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, precum şi promovarea programelor de reabilitare a celor abuzaţi în timpul regimului comunist.
  10. Depolitizarea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.

Mişcarea Acţiunea Europeană propune aceste priorităţi partidelor democratice anticomuniste ce vor forma o Coaliţie largă de guvernare, în următorii patru ani. Dată fiind situaţia socio-economică extrem de fragilă a Republicii Moldova, tocmai acestei Coaliţii democratice îi revine responsabilitatea de a trata acum problema cu adevărat importantă pentru cetăţeni — asigurarea unui climat stabil pentru creşterea nivelului de trai.

Menţionăm că MAE va aduce în continuare îmbunătăţiri asupra acestor 10 proiecte prioritare pentru guvernarea democratică, iar în următoarea perioadă le va lansa spre dezbatere publică.

Serviciul de presă al MAE

Apel al MAE către partidele necomuniste MAE salută coalizarea forţelor democratice împotriva PCRM