Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE face apel la implicare pentru modernizarea Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
MAE / 22 septembrie 2009
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Aproximativ 40 de reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în economie şi justiţie, politicieni — membri ai partidelor democratice parlamentare şi extraparlamentare, au semnat astăzi, 22 septembrie a.c., o declaraţie comună prin care îşi asumă responsabilitatea de a se implica activ în procesul de modernizare a Republicii Moldova.

“În prezent, pe fondul situaţiei economice grave în care se află ţara noastră, apreciem că fiecărui cetăţean îi revine responsabilitatea de a pune umărul la redresarea Republicii Moldova. Cu atît mai mult forţelor democratice, fie ele parlamentare, extraparlamentare sau din partea societăţii civile, le revine obligaţia de a se implica în procesul de modernizare a statului”, se arată în respectiva declaraţie.

Documentul a fost semnat în cadrul dezbaterii “Priorităţi pentru Moldova. Măsuri pentru creşterea nivelului de trai” organizată de MAE la finalul a cinci săptămîni de consultări cu lideri de opinie, analişti politici şi economici şi reprezentanţi ai diferitelor categorii profesionale pe tema măsurilor menite să pună pe picioare Republica Moldova. “Vă propun să nu privim această întîlnire strict ca o dezbatere, cît mai degrabă ca o întîlnire de lucru, o şedinţă ale cărei concluzii să vină în folosul guvernării democratice”, a descris preşedintele MAE, Anatol Petrencu, scopul dezbaterii.

Reamintim că MAE a lansat, la puţin timp după anunţul rezultatelor de la ultimele alegeri parlamentare, 10 proiecte de guvernare cu aplicare imediată, menite să stabilizeze situaţia socială şi economică după cei 8 ani de dictatură comunistă. În tot acest timp, aceste proiecte au fost supuse dezbaterii publice inclusiv prin intermediul unui forum, www.forum.ae.md, creat special pentru ca moldovenii să îşi exprime opiniile, implicîndu-se astfel în procesul de modernizare a statului.

Redăm mai jos textul integral al declaraţiei comune asumate astăzi, 22 septembrie a.c., de către participanţii la dezbaterea MAE — “Priorităţi pentru Moldova. Măsuri pentru creşterea nivelului de trai”.

Declaraţie

Ultimii opt ani în Republica Moldova au fost caracterizaţi de cea mai periculoasă formă a manipulării maselor de către Partidul Comunist, cu totate consecinţele ei: înfometarea şi dezbinarea populaţiei, furturi şi acte de mare corupţie lăsate nepedepsite, practici abuzive de ignorare a legislaţiei şi a principiilor democratice, limitarea libertăţii de exprimare, folosirea justiţiei în folosul partidului de guvernămînt şi contrar intereselor comune ale moldovenilor. Avînd în vedere moştenirea dezastruoasă lăsată de guvernarea comunistă, starea deplorabilă a economiei şi dezamăgirile profunde ale populaţiei, considerăm că şansa forţelor democratice de redresare şi dezvoltare a Republicii Moldova trebuie valorificată cu orice preţ.

Pe fondul situaţiei economice precare în care se află în acest moment statul, considerăm că fiecărui cetăţean îi revine responsabilitatea de a pune umărul la redresarea Republicii Moldova. Cu atît mai mult forţelor democratice, fie ele parlamentare, extraparlamentare sau din partea societăţii civile, le revine obligaţia de a se implica în procesul de modernizare a statului.

Pledăm pentru implementarea de urgenţă a reformei economice şi a măsurilor de combatere a corupţiei, care să aibă drept scop dezvoltarea Republicii Moldova, de la un stat izolat sub guvernarea comunistă, la o societate democratică liberă şi europeană, atît ca nivel de trai cât şi ca mentalitate. Vom susţine proiectele ce urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi consolidarea statului de drept, punînd la dispoziţia partidelor democratice aflate la guvernare competenţa şi profesionalismul nostru şi al specialiştilor noştri.

Noi, semnatarii acestei declaraţii comune, ne asumăm să fim şi de acum înainte parteneri ai celor care vor lucra pentru acest scop — al modernizării Republicii Moldova prin dezvoltare economică, eradicarea corupţiei şi creşterea nivelului de trai.

Serviciul de presă al MAE

Decizia Curţii Constituţionale confirmă reinstaurarea legii în Republica Moldova Scrisoare MAE către Primul-ministru al Republicii Moldova, Vladimir Filat