Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Este îngrijorătoare indiferenţa autorităţilor faţă de tendinţele separatiste din sudul ţării

|versiune pentru tipar||
MAE / 19 aprilie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană este îngrijorată de tendinţele separatiste manifestate în ultima perioadă în sudul Republicii Moldova, faţă de care factorii de decizie de la Chişinău au demonstrat numai indiferenţă. Potrivit preşedintelui MAE, deputatul Veaceslav Untilă, “autorităţile neglijează pericolele la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, ignorând semnalele potrivit cărora liderii de la Comrat încearcă o recroire administrativ-teritorială a statului, în perspectiva federalizării sau confederalizării ţării”.

Îngrijorarea MAE este alimentată de informaţiile apărute în trei surse oficiale şi care indică accentuarea tendinţelor separatiste în sudul ţării.

În primul rând, în raportul procurorului raionului Taraclia, Vasile Stoinov, depus pe numele Procurorului General, Valeriu Zubco, se menţionează că autorităţile autonomiei găgăuze desfăşoară în ultimul timp activităţi privind alipirea la “Gagauz-Yeri” a unor sate din raionul Taraclia — Tvardiţa, Valea-Perjei, Corten, Cairaclia. Conform aceluiaşi raport, scopul autorităţilor de la Comrat este ca, prin alipirea acestor localităţi, să întrunească toate condiţiile pentru a deveni subiect al dreptului internaţional.

În al doilea rând, într-o scrisoare oficială adresată liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană de către preşedintele raionului Taraclia, Vasile Plagov, aceştia sunt informaţi că la începutul lunii martie a fost creat un grup de iniţiativă care urmăreşte ieşirea satului Tvardiţa — Ivan Glavcev, precum şi a satelor alăturate, din componenţa raionului Taraclia.

În al treilea rând, MAE atrage atenţia asupra declaraţiilor başcanului Găgăuziei, care promovează tot mai insistent ideea confederalizării Republicii. Deputatul Veaceslav Untilă a dat drept exemplu un discurs recent al acestuia, intitulat “Adresare către naţiune”, prin care s-a încercat destabilizarea situaţiei în zona de sud a Republicii Moldova.

MAE precizează că va susţine măsurile Alianţei de guvernământ atât timp cât acestea urmăresc interesul Republicii Moldova. “De aceea, cerem Procurorului General şi liderilor AIE să examineze cu maximă seriozitate aceste demersuri anunţate de autorităţile de la Comrat. Nu trebuie să permitem ca unitatea, independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova să fie puse în pericol”, a declarat Veaceslav Untilă în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi, 19 aprilie, la sediul partidului.

Serviciul de presă al MAE

Solidaritatea poporului polonez, un exemplu pentru Republica Moldova Filiala transnistreană a Partidului Umanist a aderat la MAE