Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE dezaprobă decizia Curţii Constituţionale şi continuă să lupte pentru adevărul istoric

|versiune pentru tipar||
MAE / 12 iulie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Mişcarea Acţiunea Europeană dezaprobă decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţional decretul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată “Zi a Ocupaţiei Sovietice”.

Preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă consideră că aceasta este o decizie politică. “Justiţia a demonstrat încă odată că nu este independentă, este o decizie ruşinoasă, un semn că sistemul judecătoresc din Republica Moldova este unul defectuos. Nu a existat nici o premiză prin care decretul putea fi declarat neconstituţional. Decizia înalţilor magistraţi este o înfrângere a democraţiei şi un triumf al sistemului corupt”, a declarat Veaceslav Untilă.

Mişcarea Acţiunea Europeană susţine condamnarea, într-un mod explicit şi categoric, a regimului totalitar de sorginte comunistă şi invită toate forţele democratice să susţină acest act simbolic, care ar pune capăt falsului istoric menţinut pe parcursul anilor de regimul comunist din Moldova.

“Este o ruşine, nu putem nega un lucru evident, demonstrat de istorie. Această decizie a arătat încă odată că frica de adevăr este cea mai mare problemă a societăţii moldoveneşti în ansamblu. Indiferent de toate, MAE va continua să lupte pentru adevărul istoric. Trebuie să ne debarasăm pentru totdeauna de moştenirea pe care a lăsat-o în urma sa acest regim criminal, crimele nu se uită, crimele nu se iartă”, a declarat prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu, membru al Comisiei pentru cercetarea crimelor regimului totalitar comunist.

Serviciul de Presă al MAE

Veaceslav Untilă a participat la teleradiomaratonul “Eşti cît dăruieşti”, organizat pentru ajutorarea sinistraţilor Iurie Colesnic: Guvernul RM trebuie să se implice pentru aplicarea rezoluţiei OSCE