Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE: Voronin trebuie să plătească despăgubiri pentru demolarea ilegală a conacului Teodosiu

|versiune pentru tipar||
MAE / 11 august 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Zeci de tineri de la Partidul Mişcarea Acţiunea Europeană au protestat pe locul fostului conac Teodosiu, la 5 ani de când PCRM a dispus ilegal demolarea monumentului istoric situat în centrul Capitalei. “Voronin — Procuratura e cu noi, refă conacul Teodosiu înapoi” a fost mesajul transmis de tineri fostei guvernări comuniste, în cadrul unui flash-mob desfăşurat pe locul unde se afla clădirea de patrimoniu.

“Comuniştii au încălcat grav legislaţia Republicii Moldova pentru că acest conac a fost demolat ilegal. Pe parcursul ultimilor ani, am abordat de nenumărate ori problema aceasta la diferite nivele, începând cu ministrul Culturii şi terminând cu Procurorul General. Dar fosta guvernare a ales să muşamalizeze cazul. Astfel a dispărut un monument de artă şi nimeni nu a fost sancţionat”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceaslav Untilă, prezent la acţiunea desfăşurată de tinerii MAE.

Potrivit Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, cei care se fac vinovaţi de demolarea abuzivă a conacului — monument istoric ar trebui anchetaţi şi puşi la plată: “din conturile lor, din banii lor, să plătească daune pentru demolarea acestui monument istoric, care a fost conacul Teodosiu”.

Menţionăm că pe data de 11 august 2005, conacul Teodosiu, care avea statut de monument ocrotit de stat, a fost demolat peste noapte de către autorităţile comuniste. Anterior, în anii 1998–1999, acest monument fusese înstrăinat ilegal de către primărie unui agent economic.

“Această clădire a fost un simbol al acelor vremuri, acolo se adunau intelectualii din oraş. Comuniştii au şters din peisajul arhitectural această clădire, s-au răzbunat pe patrimoniul nostru, s-au răzbunat pe istoria şi valorile naţionale ale neamului”, a declarat vicepreşedintele MAE, deputatul Iurie Colesnic.

Serviciul de Presă al MAE

Declaraţie cu privire la atitudinea sfidătoare a dlui Marian Lupu faţă de apărătorii independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova Iurie Colesnic a prezentat volumul 8 din “Basarabia Necunoscută”