Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

MAE a interzis prin statut orice alianţă cu PCRM

|versiune pentru tipar||
MAE / 14 noiembrie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Cei peste 2.000 de delegaţi prezenţi la Congresul IV extraordinar al Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, care a avut loc la Palatul Naţional din Chişinău, au votat în unanimitate introducerea în statutul partidului a unui articol care interzice orice fel de colaborare cu PCRM.

“Nici un partid din Moldova nu a făcut ce facem noi astăzi: interzicem prin Statutul partidului orice fel de alianţă cu PCRM. Noi nu am negociat şi nu vom negocia cu comuniştii. Spunem acest lucru explicit, prin cel mai important document statutar al partidului nostru. MAE dă un exemplu pe care toate partidele democratice ar trebui să îl urmeze, până nu este prea târziu”, a afirmat preşedintele MAE, Veaceslav Untilă, în discursul susţinut la congres.

De asemenea, la congres a fost adoptată o rezoluţie prin care MAE se angajează ca pe parcursul anului 2011, să facă toate demersurile necesare pentu scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste secera şi ciocanul. “Este o iniţiativă curajoasă, pe care Moldova o aşteaptă de multă vreme. Noi vom veni cu fapte”, a spus Veaceslav Untilă. Rezoluţia a fost citită în faţa delegaţilor de prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu, şi a fost votată de întreaga sală.

“Secera şi ciocanul sunt parte a simbolicii bolşevice. Cele două instrumente suprapuse simbolizau unitatea între ţărani şi muncitori. Folosit de armata roşie, iar ulterior imprimat pe steagul URSS, acest simbol se asociază cu sângeroasele crime ale stalinismului, este departe de tradiţiile româneşti, de aceea trebuie interzis de Parlament deopotrivă cu simbolica nazistă”, a spus prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu.

“Avem un singur duşman, comuniştii. Ei vor sa întoarcă roata istoriei”, a adăugat vicepreşedintele partidului, Iurie Colesnic.

Congresul a mai adoptat o rezoluţie privind asumarea creării de noi locuri de muncă, ca prioritate naţională, din 2011, prin aplicarea Planului de modernizare şi europenizare a Republicii Moldova, documentul economic al MAE realizat de specialiştii partidului.

Invitatul special la congres a fost deputatul PDL din România, Teo Trandafir. “Am ţinut tare mult să vin aici pentru a-l încuraja pe prietenul meu Veaceslav Untilă şi pe dumneavoastră în competiţia electorală în care vă aflaţi acum. Sunteţi partidul de care formaţiunile democratice au nevoie ca să facă diferenţa clară împotriva comunismului. Sunteţi oameni cinstiţi şi muncitori, care au determinarea să câştige alegeri”, le-a spus Teo Trandafir delegaţilor la congres.

Teo Trandafir a declarat că îşi doreşte mult “ca România şi Republica Moldova să se regăsească în Uniunea Europeană fără vize, ca rudele şi prietenii să se poată vizita liber. Iar acest lucru nu se poate decât cu o guvernare democratică”. “Şi dumneavoastră, ca şi mine, sunteţi cetăţeni europeni. Moldova se află în Europa. Şi din punct de vedere geografic, şi cultural. De aceea trebuie să fiţi alături de celelalte state membre al Uniunii Europene. MAE şi preşedintele Veaceslav Untilă doresc acest lucru. De aceea mă aflu aici. Când MAE va intra în Parlament alături de celelalte formaţiuni democratice, practic se va realiza o majoritate sigură împotriva comunismului şi mai ales — nu vor mai fi crize politice”, a mai spus Teo Trandafir.

Serviciul de Presă al MAE

Tinerii MAE au comemorat victimele comunismului Discursul preşedintelui MAE, Veaceslav Untilă, susţinut la Congresul IV extraordinar