Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Discursul preşedintelui MAE, Veaceslav Untilă, susţinut la Congresul IV extraordinar

|versiune pentru tipar||
MAE / 14 noiembrie 2010
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Doamnelor şi domnilor, stimaţi delegaţi, onorată asistenţă!

Pe 28 noiembrie noi vom avea de susţinut un examen politic serios. Examenul nu va fi deloc uşor, deoarece vom avea de ales între partidele care au compromis clasa politică şi forţele care îşi propun să reformeze această clasă politică.

Din păcate, partidele ce s-au perindat până acum la putere, indiferent de culoarea lor politică, au folosit această putere numai pentru a-şi satisface propriile ambiţii şi interese.

Lipsa de cultură politică, incompetenţa, promovarea intereselor de grup şi de partid în detrimentul problemelor stringente ale cetăţenilor, au dus ţara la mizerie şi sărăcie. Oamenii s-au dezamăgit şi nu mai vor să creadă în promisiunile frumoase ale unor politicieni.

Eu sunt un om al faptelor. În politică şi în afara politicii. Ca preşedinte al partidului Mişcarea “Acţiunea Europeană”, am puterea, alături de dumneavoastră, dragi colegi, să oferim oamenilor fapte, nu vorbe. Proiecte şi soluţii concrete, nu politică de dragul politicii.

Noi am determinat actuala guvernare să se întoarcă cu faţa la pensionari. Având mandatul poporului şi o prezenţă mai largă în viitorul Parlament, noi vom reuşi să majorăm pensiile şi salariile. Noi avem scopuri bine stabilite şi vom merge consecvent spre atingerea lor.

De exemplu, pentru următorii patru ani, ne-am propus un obiectiv important: crearea locurilor de muncă. Mai multe şi mai bine plătite. Planul MAE de modernizare a Republicii Moldova va contribui la sporirea numărului locurilor de muncă şi la creşterea nivelului de trai al populaţiei.

Stimaţi prieteni,

Noi am demonstrat că acţionăm altfel decât celelalte partide, că nu ne interesează certurile politice, ci dorim să realizăm ceva pentru oameni.

Noi am mers în caravanele poporului, am strâns semnături pentru mai multe proiecte importante, am vorbit cu mii şi mii de oameni.

Aşa am înţeles un lucru simplu pe care politicienii noştri nu vor să şi-l asume: ţara noastră are nevoie de mai multe fapte şi de mai puţină politică. Aceşti politicieni încă nu au realizat că alegătorii fac partidele să fie mari sau mici. Iar noi avem nevoie de sprijinul alegătorilor în măsura în care alegătorii au nevoie de fapte concrete din partea politicienilor.

De aceea, îi chem pe alegători să fie alături de MAE, pentru a face politica lor. Pentru că există partide care fac şi partide care doar promit. Pentru că există cetăţenii acestei ţări şi politicienii care trebuie să-i slujească. Iar noi, cei de la MAE, am ţinut cont întotdeauna de aşteptările şi speranţele oamenilor.

Oamenii aşteaptă de la politicieni soluţii, nu promisiuni. MAE a folosit “votul de aur” pentru a oferi ţării o şansă de dezvoltare normală în viitor. Noi nu am cerut funcţii, ci soluţii pentru oameni.

MAE crede că politica trebuie făcută pentru oameni şi face politică pentru oameni. Pentru noi, oamenii reprezintă adevăratul partener politic. Noi avem parteneriat cu oamenii şi negociem doar în numele lor.

MAE a venit în această campanie nu cu un mesaj politic, ci cu o soluţie politică la problemele reale ale cetăţenilor.

Este momentul să oferim altceva populaţiei: să facem agenda politică în funcţie de ce au nevoie oamenii, nu în funcţie de ce au nevoie politicienii.

Este momentul adevăratei reforme politice.

Fără o abordare cu totul diferită în modul de a face politică, nu avem nicio şansă să schimbăm lucrurile în bine.

Iar Mişcarea “Acţiunea Europeană” îşi propune să fie motorul politic al acestei schimbări. Vom continua să pledăm pentru o reformă profundă a clasei politice, care se face vinovată de dezastrul economic şi social în care ne aflăm.

MAE consideră că trebuie reformată clasa politică, prin introducerea votului uninominal şi reducerea numărului de deputaţi, la 75.

În acest context, noi trebuie să recunoaştem că actuala clasă politică este falimentară. Republica Moldova nu are nevoie de o astfel de clasă politică!

Vă rog să mă credeţi că aceste acuzaţii nu sunt lipsite de temei. Atunci când Mişcarea “Acţiunea Europeană” a propus partidelor membre AIE un Protocol politic de colaborare, pentru a asigura unitatea forţelor democratice, acest Protocol a fost neglijat.

Recent, MAE a propus partidelor de la guvernare să semneze un Acord prin care se angajau să nu facă alianţă cu PCRM. Dar nicio formaţiune nu a avut curajul să semneze documentul respectiv.

Tocmai de aceea ne-am adunat noi astăzi aici! Ca să batem alarma: în Republica Moldova există pericolul revenirii comuniştilor la guvernare! Şi noi nu aveam dreptul să admitem acest lucru. Noi trebuie să scăpăm odată şi pentru totdeauna de ciuma comunistă!

Cu regret, cei ce se declară anticomunişti, nu fac nimic ca să-şi dovedească vorbele. Spuneţi-mi vă rog, după un an de guvernare democrată, a fost pedepsit cineva pentru toate fărădelegile comise de comunişti? NU.

A deranjat cineva clanul Voronin? NU!

Avem un raport de condamnare a comunismului. Domnul Anatol Petrencu a lucrat în echipa care l-a elaborat. A fost el dezbătut de Parlament? NU!

Apare întrebarea: de ce nu au dorit partidele majoritare să-l dezbată şi să-l adopte? Cred că n-au vrut să-i supere pe comunişti.

Nici un partid din Moldova nu a făcut ce facem noi astăzi: interzicem prin Statutul partidului orice fel de alianţă cu PCRM.

Noi nu am negociat şi nu vom negocia cu comuniştii. Spunem acest lucru explicit, prin cel mai important document statutar al partidului nostru. MAE dă un exemplu pe care toate partidele democratice ar trebui să îl urmeze, până nu este prea târziu.

Totodată, noi vom propune adoptarea unei Rezoluţii prin care ne angajăm ca pe parcursul anului 2011, să scoatem în afara legii simbolurile comuniste secera şi ciocanul. Este o iniţiativă curajoasă, pe care Moldova o aşteaptă de multă vreme. Noi vom veni cu fapte.

Stimaţi colegi,

Din sondajele de opinie rezultă că Mişcarea “Acţiunea Europeană” a înregistrat cea mai spectaculoasă creştere dintre toate partidele. Noi am muncit mult, noi am fost activi, noi am crescut în topul simpatiei alegătorilor.

Iar asta înseamnă că numărul simpatizanţilor MAE este în creştere continuă.

Iar asta înseamnă că numai în cazul intrării în Parlament a MAE, Alianţa partidelor democrate ar aduna numărul necesar pentru alegerea Preşedintelui ţării şi depăşirea crizei politice. Din acest motiv, MAE a devenit buturuga care poate răsturna carul comunist.

Stimaţi delegaţi,

Noi avem şansa de a intra în Parlament şi de a forma o majoritate de 61 de mandate democratice. În actuala conjunctură politică, MAE este cheia pentru soluţionarea crizei politice. Acesta este mesajul pe care noi împreună cu dumneavoastră trebuie să-l ducem către alegători.

Noi avem o responsabilitate istorică în faţa alegătorilor şi dacă nu vom reuşi să scăpăm ţara de comunişti, întreaga responsabilitate va reveni partidelor democratice.

Un vot pentru MAE, va fi un vot pentru fapte concrete!
Un vot pentru MAE, va fi un vot pentru normalitate şi stabilitate!
Un vot pentru MAE, va fi un vot pentru unitate democratică!
Fraţilor!
Mai e un pas şi ajungem în Parlament!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.ae.md

MAE a interzis prin statut orice alianţă cu PCRM Hotărâre privind modificarea şi completarea art. 4 din Statutul Partidului Mişcarea Acţiunea Europeană, în vederea interzicerii oricărei forme de colaborare cu PCRM