Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Tragem linia şi mergem mai departe

|versiune pentru tipar||
MAE / 20 ianuarie 2011
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Rezultatul înregistrat de MAE în scrutinul din 28 noiembrie poate fi considerat drept unul modest, departe de aşteptările şi speranţele noastre pentru această campanie electorală. Membrii partidului au rămas nedumeriţi şi dezamăgiţi, căci după o muncă atât de încordată, ei sperau la un scor mai bun. Este clar că ceva nu a mers, că ceva nu a funcţionat aşa cum trebuie. Urmează să stabilim unde s-a greşit, cine a greşit, din ce cauză au fost comise aceste greşeli, pentru a le putea evita pe viitor.

După anunţarea rezultatelor ofi ciale de către CEC, am convocat o şedinţă închisă a Biroului Politic unde s-a făcut o primă analiză a situaţiei create. A fost o discuţie dificilă, dar sinceră şi necesară. Nimeni nu a încercat să dea vina pe altcineva. Fiecare era gata să-şi asume partea sa de vină pentru rezultatul alegerilor.

Este salutabilă dorinţa membrilor de partid de a clarifica lucrurile, de a trage linia şi de a merge mai departe. Este salutabilă determinarea lor de a continua lupta şi de a demonstra că ei sunt capabili de mai mult. Conducerea MAE nu s-a grăbit să dea note activităţii formaţiunii şi a iniţiat o dezbatere în ziarul partidului, pe marginea alegerilor. Vom sistematiza toate aceste păreri şi atitudini, după care vom trage concluziile de rigoare. Fiecare va fi apreciat după merite şi în funcţie de rezultatul obţinut.

Atunci când am fost ales în funcţia de preşedinte al MAE, am înţeles că vom avea mult de lucru şi ne-am îndreptat eforturile la constituirea filialelor, acolo unde ele lipseau sau unde erau foarte slabe. Am pornit un proces la nivel republican de consolidare a structurilor partidului, pe care l-am finalizat abia în luna noiembrie, în plină campanie electorală. Din păcate, nu am reuşit să valorificăm tot potenţialul echipei pe interior şi a lăsat de dorit capacitatea de planificare şi poziţionare corectă în raport cu evenimentele şi actorii politici.

Ţinând cont de prestaţia MAE în recenta campanie electorală, se impune aplicarea neîntârziată a unui şir de acţiuni radicale şi necesare pentru redresarea situaţiei. La Congresul V Extraordinar al MAE se va face bilanţul activităţii partidului în perioada respectivă şi vor fi trasate obiectivele formaţiunii pentru un nou ciclu electoral. De asemenea, vom propune unele schimbări pe dimensiunea politică, doctrinară şi vom opera modificări structurale în interiorul formaţiunii. Imediat după congresul partidului se va purcede la identificarea candidaţilor la funcţiile de primari şi consilieri locali şi raionali. Misiunea partidului e să aibă ce le oferi potenţialilor candidaţi, pentru a-i determina să meargă anume cu formaţiunea noastră în alegerile locale: un nou brand, o nouă imagine, o nouă perspectivă. Este un teren larg de activitate pentru toţi acei care şi-au asumat un angajament faţă de partid, implicându-se într-o competiţie politică.

Veaceslav Untilă, preşedinte al MAE
MAE îşi confirmă poziţia principială Comunicat de presă al MAE: “Prizonieri în propria ţară”