Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Comunicat de presă al MAE: “Prizonieri în propria ţară”

|versiune pentru tipar||
MAE / 21 ianuarie 2011
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

Cazurile lui Ilie Cazacu şi Ernest Vardanean au fost ca un duş rece pentru guvernarea democratică de la Chişinău, care din păcate nu s-a trezit din beţia confortabilă a luxului administrativ, dând dovadă de un neprofesionalism inacceptabil sau de o indiferenţă suspicioasă.

Astfel Ernest Vardanean şi Ilie Cazacu, au fost subiectul unui proces ruşinos, ambii fiind invinuiţi de trădarea patriei şi şpionaj în favoarea Republicii Moldova. Nevinovăţia lor nu poate fi pusă la îndoială nici de faptul că s-au autodenunţat şi şi-au recunoscut vina, în timp ce se aflau în detenţia mgb-ului.

În disperare de cauză părinţii lui Ilie Cazacu au hotărît să facă greva foamei, pentru a sensibiliza opinia publică, pichetând Ambasada Rusiei la Chişinău, în speranţa că fiul lor va fi eliberat. Nici numeroasele demersuri şi adresări ale familiei jurnalistului Ernest Vardanean nu au reuşit să mişte din loc mecanismul diplomatic din Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au jertfit libertatea lui Ilie Cazacu şi Ernest Vardanean, în schimbul unei situaţii relativ calme în regiune, înainte de campania electorală. La momentul actual apare tot mai puţină informaţie despre starea de sănătate şi locul de detenţie a celor doi.

Noile valori şi principii ale actualilor lideri politici din Republica Moldova, devin tot mai neconvingătoare, pe fonul gravelor greşeli diplomatice, comise anterior. Securitatea cetăţeanului de rând trebuie să devină un element primordial în actul de guvernare a actualei Alianţe pentru Integrare Europeană.

MAE cheamă actuala guvernare de orientare democratică, structurile europene şi organismele internaţionale să se implice activ în eliberarea din detenţie a lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazacu, să utilizeze toate pârghiile posibile, astfe încât pe viitor să nu apară cazuri similare.

Serviciul de Presă al MAE

Tragem linia şi mergem mai departe Guvernul trebuie să intervină