Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiMAE

Guvernul trebuie să intervină

|versiune pentru tipar||
MAE / 25 ianuarie 2011
Mişcarea “Acţiunea Europeană”

De la 1 ianuarie 2011, Republica Moldova plăteşte pentru gazele naturale un preţ “mediu european”, ca urmare a scumpirii cu 11,7% a tarifelor la gazul exportat în Republica Moldova de concernul rus “Gazprom”. De pe urma acestor majorări de tarife vor avea de suferit cetăţenii de rând, salariile cărora în comparaţie cu preţurile la servicii şi produse nu înregistrează nici o creştere. Republica Moldova are experienţa “terapiilor de şoc” la scumpiri, iar majorarea tarifelor la gaze ar putea provoca scumpirea energiei electrice şi a celei termice. Inevitabil, vor creşte şi preţurile la produsele de primă necesitate.

În acest context, Mişcarea “Acţiunea Europeană” vine cu un apel către actuala guvernare, de a efectua, prin implicarea instituţiilor abilitate, un control riguros a lanţului din care fac parte importatorii de gaze naturale, producătorii si furnizorul de agent termic, pentru anihilarea schemelor mafiote instaurate pe vremea guvernării comuniste.

“Securitatea energetică este un lucru esenţial pentru o ţară care nu are resurse energetice. Guvernarea trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi profesionalism, şi să nu neglijeze problema scumpirilor înregistrate de la începutul acestui an. Cetăţenii au votat pentru AIE-2 în speranţa că aceasta le va aduce bunăstare, fiind acum nevoiţi să plătească prea scump pentru democraţie şi un trai decent. Sper că liderii actualei Alianţe vor lupta pentru interesele cetăţenilor şi nu împotriva lor”, a declarat preşedintele Partidului Mişcarea “Acţiunea Europeană”, Veaceslav Untilă.

În activitatea sa, MAE se conduce de agenda cetăţenilor şi consideră că necesităţile oamenilor de rând trebuie să se regăsească în planul de guvernare a Republicii Moldova. MAE va monitoriza situaţia creată la Moldova Gaz şi va interveni în cazul în care Guvernul va ignora această problemă.

Serviciul de presă al MAE

Comunicat de presă al MAE: “Prizonieri în propria ţară” Liderii MAE au avut o întrevedere cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin