Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţii

Uniunea Orheiul Nou — iniţiativă populară, susţinută de Partidul ŞOR

|versiune pentru tipar||
 / 30 octombrie 2017
Partidul “Şor”

În cadrul întrunirii reprezentanţilor satelor din raionul Orhei, Preşedintele Partidului ŞOR, Primarul de Orhei Ilan ŞOR, a anunţat despre lansarea unui nou proiect — crearea Uniunii Orheiul Nou — o iniţiativă civică a locuitorilor localităţilor din raionul Orhei.

Vorbind despre susţinerea acestei idei, preşedintele Partidului ŞOR a declarat că scopul creării Uniunii este să ajute localităţile raionului şi să pună în aplicare programe şi proiecte care au fost implementate cu succes în Orhei. În acest scop, sprijinul organizatoric, material şi administrativ necesar va fi asigurat de autorităţile municipale, de partidul politic ŞOR şi personal de Ilan ŞOR. Echipa primarului de Orhei va pune la dispoziţie experienţa acumulară şi modelele proprii de soluţionare a celor mai stringente probleme ale locuitorilor.

În cadrul acestei Uniuni, în satele din raion se va realiza o analiză a problemelor primare, se va dezvolta o metodă individuală de soluţionare a acestora, după care problema va fi eliminată.

În special, printre proiectele propuse se numără: iluminarea totală a întregii localităţi, reparaţii majore sau construcţia de drumuri, soluţionarea problemei depozitării deşeurilor, crearea unei întreprinderi agricole exemplar echipate cu maşini agricole, organizarea cumpărării centralizate garantate a produselor agricole, deschiderea de noi întreprinderi de producere în sate şi alte proiecte.

Potrivit reprezentanţilor echipei lui Ilan ŞOR, pentru a adera la această Uniune, în satele care fac parte din componenţa raionului trebuie să fie creat un grup de iniţiativă locală, care va colecta numărul necesar de semnături ale locuitorilor satului respectiv.

Uniunea Orhei va fi o asociaţie informală, un proiect lansat la iniţiativa localnicilor, prin care se propune acordarea de suport reciproc între localităţile raionului şi municipiul Orhei.

În cadrul discursului său, Ilan ŞOR a menţionat în mod special: “Astăzi vorbim despre începutul creării Uniunii Orheiul Nou — o iniţiativă civică care a apărut de jos, din rândul oamenilor şi care va fi susţinută activ de noi.

Această idee este foarte simplă — putem să depăşim toate nenorocirile, toate greutăţile şi dificultăţile împreună, uniţi. Doi ani de experienţă de succes a echipei noastre de la Orhei, oportunităţile noastre şi dorinţa de a acţiona ne permit să devenim o locomotivă în această chestiune.

De multe ori am auzit personal cererile de a lua alte localităţi sub protecţia noastră. Oamenii care locuiesc în raionul Orhei, văd cum se schimbă Orheiul, ce schimbări au loc. Oamenii cer ajutorul în localităţile lor în chestiuni de bază.

Dar avem putere doar în oraşul Orhei. Cum putem ajuta? Cum putem influenţa situaţia din satele raionului? Am găsit răspunsul la această întrebare. Răspunsul nostru este în unificarea voluntară a cetăţenilor din satele raionului într-o uniune informală, despre care vorbim astăzi. Unificarea voluntară a eforturilor în cauza comună este calea prosperităţii pentru raionul nostru”.

“De la bun început vreau să înţelegeţi — Uniunea Orheiul Nou este o iniţiativă civică a poporului, care exprimă dorinţa poporului, pe care noi ajutăm să o aducem la viaţă. Echipa noastră a fost întotdeauna şi va fi aproape de popor şi cetăţeni de rând. Pentru dorinţele şi problemele lor. Suntem gata să sprijinim această minunată iniţiativă în orice mod posibil, dar succesul final în implementare depinde de voi toţi. De locuitorii satelor şi oraşelor din regiune. Soluţionarea principalelor probleme depind de activitatea dvs., de participarea dvs., de dorinţa de a vă transforma satele.”

De asemenea, Ilan ŞOR a propus elaborarea propriului logo pentru proiectul nou lansat, astfel încât acesta să poată fi recunoscut. În calitate de simbol este sugerată imaginea stilizată a unei flori ornamentale utilizată în arhitectura tradiţională a satelor din raionul Orhei, închisă într-un cerc roşu şi un romb verde. Aceasta ar trebui să simbolizeze viaţa, energia şi păstrarea tradiţiilor, un tribut adus strămoşilor care au trăit pe pământul orheian.

În cadrul evenimentului, publicului a fost prezentat un scurt film — prezentarea ideii Uniunii Orheiul Nou. De asemenea, pe scenă au evoluat şi reprezentanţi ai mai multor localităţi din raion. În total, au participat mai mult de 700 de persoane din 70 de sate ale raionului. Locuitorii raionului Orhei care au venit la întâlnire au salutat cu căldură lansarea acestui proiect şi au susţinut necesitatea urgentă de a uni eforturile tuturor locuitorilor din raion, din toate localităţile.

La sfârşitul discursului său, Ilan ŞOR a declarat:

“Dorim ca fiecare sat şi întregul raion să fie cel mai bun raion din ţară. Pentru că aici trăiesc cei mai buni oameni. Deoarece oraşul Orhei şi raionul Orhei a devenit de mult patria noastră mică, casa noastră”.

Sursa: partidulsor.md

Ilan ŞOR în vizită la Parlamentul European Delegaţia Partidului “ŞOR” a efectuat încă o vizită la Bruxelles