Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Politicieni şi reprezentanţi din societatea civilă au dezbătut Proiectul de lege Pentru Alegerea Legală a Preşedintelui elaborat de PAD

|versiune pentru tipar||
PAD / 10 februarie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Experţi din societatea civilă şi reprezentanţi ai partidelor politice i-au exprimat astăzi recomandările în cadrul dezbaterilor publice iniţiate de Partidul Acţiunea Democratică pe marginea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative, menit să asigure condiţiile legale necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.

Din membrii societăţii civile au fost prezenţi Igor Boţan, Viorel Cibotaru, Nicolae Panfil, Sergiu Neicovean, şi a mai dat curs invitaţiei Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL.

În cadrul dezbaterilor, desfăşurate în dimineaţa zilei de azi, liderul PAD, Mihai Godea, împreună cu expertul coordonator al proiectului de lege, vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin, au expus argumentele partidului în favoarea proiectului propus spre dezbatere.

Mihai Godea a menţionat că acest proiect este oportun deoarece în ultimul timp au fost înaintate multe propuneri bizare, fiind prezentate ca variante de succes, iar Corneliu Gurin a adăugat că a teaptă ca aceste dezbateri să funcţioneze ca un brainstorming, care să genereze soluţii.

“Proiectul este mostra care trebuie arătată cetăţenilor — cum o formaţiune face în două săptămâni ceea ce nu face un Parlament. Abordarea complexă a legii este un efort care merită cea mai înaltă apreciere. Fixarea termenelor este un lucru care reduce mult din câmpul de manevră pentru tertipuri, or acest proiect ţinteste în scopul de a-i disciplina pe deputaţi. Odată intraţi în procedură, nu există scăpare”, a declarat Igor Boţan, expert ADEPT, care a ţinut să felicite PAD-ul menţionând totodată că este unica formaţiunea care a dat curs adresei Curţii Constituţionale, pentru că acest document trebuia să fie elaborat demult de către Parlament.

Analistul politic, Viorel Cibotaru care a menţionat că este, în esenţă împotriva complicării legilor, a salutat aceste proiect. “Eu mă conduc de un principiul militar — dacă nu ştii cum să procedezi, procedează conform regulamentului. În esenţă sunt împotriva complicării legilor, însă salut munca pe care aţi făcut-o. Trebuie totuşi să existe nişte practici foarte bine puse la punct”.

În cadrul dezbaterilor, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL a declarat că salută iniţiativa PAD, dar este de părere că nicio iniţiativă nu are succes dacă nu există bun simţ. “Pentru că legea este cum este, toate aceste detalieri sunt binevenite. Însă niciun fel de modificări nu vor ajuta dacă nu există bunul simţ. Ceea ce face PAD este o practică bună, dar ar trebui să o facă şi liderii AIE 2”, a mai precizat liderul PNL.

Men ionăm că proiectul de lege urmează a fi completat potrivit recomandărilor din cadrul dezbaterii de astăzi i urmează a fi propus spre examinare liderilor de frac iuni parlamentare. Ulterior va fi introdus în procedură Parlamentară.

Precizăm că Partidul Acţiunea Democratică a lansat spre consultare publică, pe 7 februarie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, menit să asigure condiţiile legale necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.

Aceste proiect face parte din Foaia de parcurs pentru soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile politice ale statului, document strategic lansat de PAD pe 25 ianuarie 2012.

Sursa: www.padm.md

Organizaţia Femeilor PAD a participat la atelierul naţional “Planificarea strategică pentru o promovare eficientă a femeilor în viaţa politică” Declaraţia PAD: Reforma sistemului judecătoresc a suferit un nou eşec