Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

PAD solicită AIE să modifice politica fiscală pentru a evita colapsul economic

|versiune pentru tipar||
PAD / 11 iulie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Vicepreşedinţii PAD, Corneliu Gurin şi Viorel Chivriga au identificat principalele erori din sistemul financiar-fiscal promovat de alianţa de guvernare şi au venit şi cu un şir de acţiuni concrete care urmează a fi operate pentru redresarea situaţiei din domeniu. Informaţia a fost făcută publică astăzi, 11 iulie 2012, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, potrivit experţilor PAD, cea mai gravă problemă a sistemului fiscal moldovenesc este faptul că nu există nici un fel de previzibilitate pentru sistemul fiscal.

Deşi, susţine Corneliu Gurin, de mai mult timp se discută despre necesitatea formării unei politici fiscale pe minim câţiva ani, stabilă şi previzibilă, alianţa de guvernare nu se grăbeşte să o facă. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că elaborarea politicii fiscale pentru un termen de 3 ani face parte din cele zece angajamente asumate de către AIE faţă de PAD, în contextul alegerilor preşedintelui Republicii Moldova.

Mai mult ca atât, proiectul de Lege privind politica fiscală care urmează să fie adoptat de către Parlament, a fost promovat fără a se ţine cont de consultarea cu partenerii sociali, antreprenori şi societatea civilă. Potrivit liderilor PAD, examinarea proiectului de lege are loc practic fără discuţii şi dezbateri parlamentare, astfel încât se preconizează că într-o singură zi să fie adoptată o lege de 45 de pagini, care modifică 30 de legi în vigoare.

“Este regretabil că nu a fost evaluată implementarea politicilor fiscale anterioare şi nu a fost audiat un raport la temă, care să indice beneficiile şi greşelile comise. Pentru că greşeli au fost, o parte au fost reparate, altele mai rămân.”, a mai adăugat Corneliu Gurin.

În afară de lipsa de previzibilitate, proiectul de Lege conţine mai multe prevederi care vor afecta direct nivelul de trai al populaţiei, vor favoriza păturile sociale cu nivel mai ridicat de trai şi vor defavoriza pe cei săraci. Potrivit lui Viorel Chivriga şi Corneliu Gurin cele mai evidente în acest sens ţin de:

Drept răspuns la aceste erori, experţii PAD au propus mai multe acţiuni care sunt necesare si urgente pentru corectarea sistemului fiscal şi asigurarea unui mediu propice pentru dezvoltare:

Potrivit liderilor PAD, cea mai importantă schimbare necesară ţine de atitudinea statului faţă de contribuabili şi în principal faţă de comunitatea de afaceri. “Statul trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de comunitatea de afaceri deoarece este cea care contribuie la existenţa statului nostru”, a subliniat Viorel Chivriga.

Sursa: www.padm.md

PAD a comemorat victimile deportărilor Apelul PAD către Preşedinte Republicii Moldova cu privire la numirea Ambasadorului în Federaţia Rusă