Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea a criticat dur Strategia de Dezvoltare “Moldova 2020” şi NU a votat pentru adoptarea documentului

|versiune pentru tipar||
PAD / 18 mai 2012
Partidul Acţiunea Democratică

“Există un prost obicei în guvernările din Republica Moldova, odată instalaţi în funcţie, să-şi tragă câte un document Strategic de Dezvoltare, iar efectele şi rezultatele acestui document să nu le vadă societatea niciodată”, a declarat preşedintele PAD, Mihai Godea astăzi 18 mai 2012, în cadrul luărilor de cuvânt care au precedat votarea Strategiei de Dezvoltare “Moldova 2020” în Parlamentul Republicii Moldova.

“Dacă Guvernul are nevoie de un instrument care să asigure cu resurse în condiţiile în care acumulările la buget scad, în condiţiile în care majorările promise sunt amânate, de ce să facem alte promisiuni, stimaţi prieteni? De ce să manipulăm lumea? De ce să creăm speranţe false şi goale, care ulterior să se transforme în dezamăgire?”, a subliniat preşedintele PAD.

În acelaşi context, Mihai Godea a declarat că susţine Apelul Societăţii Civile de a nu adopta Strategia propusă de Guvern şi a propus ca proiectul să fie întors Guvernului sau cel puţin să fie amânată adoptarea lui şi să fie pornită o dezbatere largă la nivelul întregii societăţi cu participarea tuturor factorilor interesaţi.

“L-am întrebat pe secretarul general dacă într-adevăr este vorba despre un document vizionar şi dacă guvernul are o viziune clară cum să ajungă la obiectivele stabilite. Răspunsul nu a fost şi nu are cum să fie”, a mai declarat Mihai Godea.

Mai mult ca atât, preşedintele PAD subliniază că documentul propus spre aprobare nu se corelează strategiile sectoriale importante, cum ar fi cea de Reformă a Justiţiei sau de Combatere a Corupţiei. Potrivit deputatului, printre obiectivele Strategiei de Dezvoltare nu se prevede nici prioritatea numărul 1 a Guvernului — cea de integrare Europeană.

Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică a mai precizat că documentul înaintat de guvern nici măcar nu corespunde denumirii de Strategie de Dezvoltare şi este mai degrabă Strategia Naţională Pentru Creşterea Economică şi Reducere a Sărăciei, iar Guvernul s-a simţit intimidat de a numi acest document SCERS-2, pentru că SCERS-1 a eşuat lamentabil.

Mihai Godea a amintit că în prima jumătate a deceniului precedent, s-a insistat asupra elaborării SCERS, proces tutelat şi asigurat de către Banca Mondială. La scurt timp, însă, accentele au fost deplasate spre Uniunea Europeană şi s-a trecut la Planul Comun de Acţiuni Moldova-UE. Potrivit Deputatului această practică continuă şi acum, iar planurile strategice elaborate de guvernanţi, inclusiv Strategia de Dezvoltare “Moldova 2020”, nu au menirea să producă efecte.

Serviciul de presă al PAD
Sursa: www.padm.md

Mihai Godea: În Republica Moldova nu există elită politică Conducerea PAD, a participat la comemorarea a 20 de ani de la sângeroasa luptă de pe platoul Pohrebea