Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Apelul PAD către Preşedinte Republicii Moldova cu privire la numirea Ambasadorului în Federaţia Rusă

|versiune pentru tipar||
PAD / 19 iulie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică constată cu dezamăgire că procesul de numire a ambasadorilor Republicii Moldova a rămas la nivelul negocierilor ascunse între partidele din coaliţia de guvernare.

Gestul Primului-ministru de a anunţa festiv existenţa unei candidaturi la funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova, dar păstrarea ei în secret faţă de societate, reprezintă încă un exemplu de secretomanie, cinism şi constituie o mostră de guvernare netransparentă.

Rolul şi misiunea viitorului ambasador la Moscova este de importanţă vitală, iar activităţile sale urmează să aibă impact direct asupra vieţii concetăţenilor noştri, asupra relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă şi mai ales va influenţa evoluţia subiectelor sensibile aflate la moment pe agenda discuţiilor bilaterale cu statul rus. În aceste condiţii, numirea unei candidaturi negociată pe sub masă este un act de iresponsabilitate din partea Alianţei pentru Integrare Europeană şi îndepărtează şi mai mult Republica Moldova de standardele unei guvernări europene.

Partidul Acţiunea Democratică a insistat în repetate rânduri asupra necesităţii unui proces transparent şi legitim de selectare a ambasadorilor ţării, în urma unor dezbateri cu participarea largă a societăţii civile din Moldova, a reprezentanţilor diasporei şi a experţilor independenţi.

În acest context, Partidul Acţiunea Democratică face apel public către Guvernul Republicii Moldova să anunţe deschis candidatura (candidaturile) ambasadroului în Federaţia Rusă şi solicită Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să facă uz de puterile deţinute în calitate de şef al statului dar şi de autoritatea morală pentru care este apreciat şi a fost ales, în scopul de a demara în numele instituţiei prezidenţiale consultări publice înainte de confirmarea în funcţie a viitorului ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Aşteptăm cu încredere ca Preşedintele Timofti să-şi reconfirme rolul de mediator între forţele politice din Republica Moldova şi misiunea sa de garant al statului de drept, contribuind la schimbarea spre bine a proceselor politice şi de administrare a statului, în interesul cetăţenilor şi al societăţii.

Serviciul de presă al Partidului Acţiunea Democratică

PAD solicită AIE să modifice politica fiscală pentru a evita colapsul economic Declaraţie privind compromiterea procesului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO