Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Apel pentru respectarea legalităţii în procesul de asigurare a securităţii naţionale

|versiune pentru tipar||
PAD / 21 august 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică reieterează îngrijorările legate de deteriorarea continuă a credibilităţii şi eficienţei activităţii organelor de securitate a statului şi în special, a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), instituţie de bază a infrastructurii de securitate a Republicii Moldova.

De aproape un an de zile, după intervenţii politice hazardate ale momentului, SIS activează sub conducere interimară, întârzie în aplicarea reformelor conceptuale şi structurale, a devenit parte a scandalurilor politice. În aceste condiţii, principala structură de securitate a statului a ajuns să eşueze în prevenirea unor acţiuni cu caracter criminal şi de violenţă politică, iar opinia publica este martor stupefiat al unui razboi al declaraţiilor chiar între colaboratorii instituţiei de securitate naţională.

Partidul Acţiunea Democratică constată, că lipsa unei conduceri stabile a Servicului de Informaţii şi Securitate împiedică reforma acestei instituţii şi nu asigură adaptarea structurii de securitate şi informaţii la noile realităţi pentru a răspunde eficient ameninţărilor şi pericolelor regionale. Asistăm la mimarea actului de securitate, în timp ce grupările infracţionale locale şi internaţionale îşi intensifică activitatea.

Sîntem siguri, că un stat capabil sa asigure securitatea pe propriul teritoriu şi să contribuie la garantarea siguranţei cetăţenilor săi în afară ţării este legată în mod direct de restructurarea Serviciului de securitate. Dar, atîta timp cît desemnarea conducerii Serviciului este o clauză a negocierilor dintre componentele AIE, politicianismul şi interesele de partid sau de grup vor dăuna grav securităţii Republicii Moldova.

Porinind de la prerogativele Preşedintelui şi Parlamentului Republicii Moldova în garantarea securităţii şi suveranităţii statului, cu deplină încredere şi năzuinţa de a contribui la consolidarea statului de drept, solicităm:

  1. Preşedintelui Republicii Moldova, domnului Nicolae Timofti — să desemneze candidatul pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, conform legislaţiei în domeniu.
  2. Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnului Marian Lupu, ca urmare a demersului prezidenţial corespunzător — să convoace sesiunea extraordinară a Parlamentului, pentru a examina propunerea Preşedintelui Republicii Moldova privind desemnarea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Partidul Acţiunea Democratică atenţionează că orice tărăgănare în soluţionarea problemelor abordate va afecta în continuare securitatea naţională a Republicii Moldova şi siguranţa cetăţenilor ţării. Consecinţele situaţiei de insecuritate vor constitui rezultatul direct al inacţiunilor autorităţilor de prim rang şi personal, ale Preşedintelui Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, precum şi ale Preşedintelui Parlamentului, dl Marian Lupu.

Cu respect,

Mihai Godea,
preşedinte al Partidului Acţiunea Democratică,
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea solicită anchetarea organizatorilor contra-protestului violent de la Bălţi Mihai Godea solicită de urgenţă numirea directorului SIS