Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

CPN: PAD va coaliza toate forţele democratice proeuropene

|versiune pentru tipar||
PAD / 20 octombrie 2012
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică va coaliza toate forţele din societate care cred în viitorul democratic al Republicii Moldova şi în Integrare Europeană Autentică, se subliniază în Declaraţia adoptată de către Consiliul Naţional Politic al PAD, convocat astăzi, 20 octombrie 2012.

În cadrul aceluiaşi eveniment s-a decis cooptarea în componenţa CPN al PAD a încă 19 lideri ai partidului, printre care Mihai Magdei, ministru al Sănătăţii în guvernul Ciubuc şi viceministru al Sănătăţii în guvernul Filat până în august 2012, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar. Totodată acesta a fost ales şi în calitate de membru al Biroului Permanent Central al partidului.

Delegaţii la CPN, lideri ai organizaţiilor teritoriale de partid, din peste 20 de raioane ale ţării, şi-au exprimat suportul faţă de decizia PAD de a folosi toate pârghiile politice şi juridice de care dispune pentru a promova şi accelera reformele şi pentru a proteja interesul cetăţenilor în faţa abuzurilor la care sunt supuşi.

Totodată în declaraţia adoptată astăzi de CPN se atenţionează asupra măsurilor antisociale şi iresponsabile ale guvernării şi asupra faptului că actuala alianţă de guvernare compromite total idealul Integrării Europene:

“Reformele pretins europene nu sunt resimţite de către cetăţeni nici măcar în capitală, iar în teritoriu majoritatea populaţiei simte doar povara preţurilor în continuă creştere şi instabilitatea economică şi politică. Consecinţa politică directă a acestei situaţii este scăderea dramatică a încrederii şi a interesului faţă de procesul de Integrare Europeană, iar acest ideal este deja compromis iremediabil de către aşa numita Alianţă pentru Integrare Europeană.”, se arată în document

Participanţii la CPN al PAD au reconfirmat loialitatea faţă de cursul European al Republicii Moldova exprimându-şi convingerea că numai reformele autentice şi modelul european de dezvoltare pot salva statul nostru din dezastrul economic şi politic în care l-au adus guvernările ce s-au perindat în ultimii 11 ani.

Declaraţie politică adoptată de Consiliul Politic Naţional la 20.10.2012

Stimaţi concetăţeni,

Acum mai mult ca niciodată Republica Moldova are nevoie de o clasă politică nouă, consolidată şi responsabilă. Situaţia degradează dramatic atât în plan intern cât şi extern iar sub masca poveştii de succes se ascunde eşuarea totală a actualei guvernări şi a actualelor partide parlamentare.

Măsurile antisociale iresponsabile ale guvernării aruncă în sărăcie majoritatea absolută a cetăţenilor Republicii Moldova. Bugetul naţional nerealist, creşterea taxelor, impozitarea indirectă folosită ca metodă de a stoarce bani şi din moldovenii plecaţi la muncă peste hotare, intimidarea micilor intreprinzători, împovărarea agricultorilor cu impozite şi lăsarea lor de izbelişte în faţa secetei şi a altor calamităţi, toate fac parte dintr-un scenariu prin care se încearcă evacuarea forţată a Republicii Moldova şi împingerea în emigraţie a tuturor oamenilor activi.

Viitorul Moldovei este deja gajat prin contractarea de credite, care de cele mai multe ori nu ajung la destinaţie sau sunt spălate prin contracte preferenţiale încheiate cu clienţi de partid sau de grup de interese. În lipsa unui control autentic, în mediul de business din Republica Moldova a concrescut politicul, lumea interlopă şi protecţionismul din partea autorităţilor statului, iar atacurile raider, preluarea unor întregi segmente de piaţă şi devalizarea băncilor reprezintă “noua normalitate” în mediul de afaceri.

Optimizarea sistemului educaţional s-a rezumat la închiderea şcolilor în sate, la discriminarea cadrelor didactice pensionare, la schimbarea miniştrilor şi la achiziţionarea autobuzelor de carton la preţ de limuzine de lux.

Sistemul ocrotirii sănătăţii a devenit obiectul afacerilor profitabile. Lipsa totală de viziune în prestarea serviciilor medicale, inacesibilitatea acestora pentru omul de rând şi creşterea galopantă a preţurilor la medicamente reprezintă o altă dimensiune a genocidului la care sunt supuşi cetăţenii ţării noastre.

Instituţiile care au în sarcină garantarea siguranţei statului şi a cetăţeanului SIS, CNA, CNI şi CNPF sunt decapitate, iar conducerea acestora nu poate fi numită din cauza bătăliilor duse în culise de grupurile de interese conectate la partidele componente ale alianţei de guvernare.

Reformele pretins europene nu sunt resimţite de către cetăţeni nici măcar în capitală, iar în teritoriu majoritatea populaţiei simte doar povara preţurilor în continuă creştere şi instabilitatea economică şi politică. Consecinţa politică directă a acestei situaţii este scăderea dramatică a încrederii şi a interesului faţă de procesul de Integrare Europeană, iar acest ideal este deja compromis iremediabil de către aşa numita Alianţă pentru Integrare Europeană.

În plan extern Republica Moldova este mai vulnerabilă ca niciodată şi încercarea neîndemânatică de a oscila între Est şi Vest nu poate sfârşi decât într-un dezastru diplomatic şi o criză de credibilitate externă. Discursurile diferite prezentate la Bucureşti, la Moscova şi la Bruxelles nu reuşesc să impresioneze pe nimeni şi doar umilesc cetăţenii Republicii Moldova care se văd condamnaţi să fie reprezentaţi în mod ruşinos de lideri fără coloană vertebrală.

Simpatia aratată în mod generos de către liderii politici din Uniunea Europeană a fost tratată cu duplicitate de către liderii AIE care au scurs fonduri majore pentru implementarea reformelor dar la prima ocazie şi-au plasat în funcţii de conducere marionete conduse politic şi financiar, deseori conectate şi prin legături de rudenie cu liderii politici de la guvernare. Răbdarea forurilor europene se apropie de sfârşit şi în mod din ce în ce mai insistent Republicii Moldova i se cer progrese si reforme reale care să arate sinceritatea declaraţiilor proeuropene pe seama cărora partidele din AIE au obţinut suportul cetăţenilor şi a partenerilor internaţionali.

În procesul de reglementare a conflictului transnistrean Chişinăul pierde constant teren iar pretinsa politică a paşilor mărunţi duce încet dar sigur, fie spre recunoaşterea Transnistriei, fie spre transnistrizarea Republicii Moldova. În vreme ce Chişinăul nu a obţinut nimic în urma cedărilor făcute, autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au obţinut o poziţie egală la masa de negocieiri în format 5+2, recunoaşterea diplomelor emise de un minister nerecunoscut, conectarea la infrastructura regionala de transport, drept de taxe şi impozite aplicate pe produsele moldoveneşti şi în curând vor obţine recunoaşterea monedei şi conectarea la infrastructura bancară regională. Toate acestea reprezintă o înfrângere zdrobitoare a diplomaţiei moldoveneşti şi o umilire fără precedent a autorităţilor Republicii Moldova.

În relaţia cu Federaţia Rusă comportamentul Republicii Moldova a rămas la fel de umil şi lipsit de coloană vertebrală ca pe vremea conducerii PCRM. Cedarea în faţa şantajului evident, încercarea de a ascunde propriile umilinţe prin mimarea unor relaţii speciale cu Moscova şi mai ales trădarea interesului naţional în favoarea unor reduceri de preţ la gaze naturale şi a protecţiei pentru businessurile liderilor AIE în Federaţia Rusă, sunt aşa zisele performanţe obţinute de actuala guvernare în relaţie cu Kremlinul.

În acest timp principalul partid de opoziţie din Parlament, PCRM fiind depăşit de situaţia politică şi rupt de la pârghiile administrative şi financiare s-a refugiat în extremism şi în scandaluri provocate de dragul atenţiei mass media. Oferta lor se rezumă la o utopie în care nu speră sincer nici măcar Vladimir Putin — Uniunea Eurasiatică şi mesajul lor conţine doar ură şi dorinţa de răzbunare a celui debarcat de la putere.

În aceste condiţii, de profundă criză politică, economică şi socială, Partidul Acţiunea Democratică îşi reconfirmă loialitatea faţă de cursul European al Republicii Moldova şi îşi exprimă convingerea că numai reformele autentice şi modelul european de dezvoltare poate salva statul nostru din dezastrul economic şi politic în care l-au adus guvernările care s-a perindat în ultimii 11 ani. În acest scop, vom folosi toate pârghiile politice şi juridice de care dispunem pentru a promova şi accelera reformele şi pentru a proteja interesul cetăţenilor în faţa abuzurilor la care sunt supuşi. Alături de oamenii de bună credinţă vom coaliza toate forţele din societate care cred în viitorul democratic al Republicii Moldova şi în Intergrare Europeană Autentică şi împreună vom aigura un viitor în demnitate, libertate şi prosperitate pentru cetăţenii statului nostru.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Sursa: www.padm.md

PAD l-a comemorat pe fostul primar de Chişinău Nicolae Costin Conducerea PAD a comemorat 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a eroilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici