Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

PAD se solidarizează cu protestul aleşilor locali

|versiune pentru tipar||
PAD / 2 februarie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică susţine demersul aleşilor locali care protestează faţă de atitudinea discriminatorie a unor instituţii şi reprezentanţi ai administraţiei publice centrale în raport cu APL, încălcarea sistematică a principiilor autonomiei locale, şi salută solidaritatea acestora în faţa presiunilor politice.

Situaţia actuală în care primarii sunt lăsaţi la limita supravieţuirii se bazează, credem, pe convingerea liderilor din actuala şi fosta guvernare că o persoană cu funcţie de răspundere va găsi bani prin orice metode. Dar această atitudine se numeşte încurajarea corupţiei ca politică de stat. Din aceeaşi politică de corupţie oficializată face parte şi partajarea bugetului la nivel de raion în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, normă care facilitează şantajarea şi cumpărarea primarilor pe banii guvernamentali.

Principiile colaborării actualei guvernări cu structurile APL nu ne miră ci doar ne amintesc de algoritmul de împărţire a funcţiilor, a sferelor de influenţă şi a pârghiilor la nivel central, între partidele din AIE. De aici e si atitudinea vădit discriminatorie a unor instituţii şi reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, desconsiderarea opiniei APL în procesul decizional, dar şi lipsa unui mecanism de consultări autentice a autorităţilor publice locale în procesul de luare a deciziilor şi de adoptarea a actelor normative care vizează în mod direct administraţia publică locală.

Atenţionăm că această situaţie arată cum funcţionează democraţia reală în Republica Moldova şi demonstrează încă o dată incapacitatea aşa numitei Alianţe pentru Integrare Europeană de a promova reforme autentice care să accelereze integrarea europeană. Mai mult, lipsa de respect pe care o arată guvernarea faţă de oamenii care au fost aleşi prin vot direct de către cetăţeni arată de fapt lipsa de respect faţă de cetăţeni şi faţă de comunităţile locale care stau la baza statului Republica Moldova.

Partidul Acţiunea Democratică împreună cu mai mulţi experţi independenţi pregăteşte un set complex de iniţiative socio-politice şi legislative, care să garanteze descentralizarea, autonomia locală şi reconsolidarea societăţii pe bazele sale naturale, istorice şi fireşti.

Experţii PAD au oferit şi sunt gata să ofere şi pe viitor suport tuturor aleşilor locali care sunt victime ale presiunilor exercitate de autorităţile publice centrale, indiferent de apartenenţa politică a acestora.

Sursa: www.padm.md

Notă de presă: PAD Consideră îngrijorătoare promisiunile Preşedintelui PD de a scoate Istoria Românilor din programul de învăţământ PAD: Farit Muhametşin să îşi încheie vizita privată în Republica Moldova şi să îşi ia cu el şi prietenii numeroşi de la Tiraspol şi Chişinău!