Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Declaraţia Partidului Acţiunea Democratcă cu privire la vulnerabilitatea Republicii Moldova şi necesitatea unui mesaj solidar al forţelor politice

|versiune pentru tipar||
PAD / 1 aprilie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Partidul Acţiunea Democratică atrage atenţia asupra vulnerabilităţii Republicii Moldova în materie de siguranţă naţională şi solicită Preşedinţiei şi Parlamentului Republicii Moldova să întreprindă acţiuni urgente pentru evaluarea riscurilor la nivel de stat şi emiterea deciziilor necesare.

De asemenea, solicităm tutor forţelor politice să dea dovadă de responsabilitate şi să iniţieze necondiţionat un dialog, în urma căruia Republica Moldova să transmită un mesaj clar în comuniatea internaţională cu privire la agresiunea vizibilă şi în creştere din partea Federaţiei Ruse şi a exponenţilor săi dela Tiraspol.

Deschiderea de facto a unui consulat rus la Tiraspol, vizitele diplomaţilor şi demnitarilor de la Kremlin în regiunea transnistreană fără acordul autorităţilor centrale de la Chişinău, manevrele militare, creşterea puterii de foc şi a numărului soldaţilor ruşi din aşa-numitele trupe pacificatoare, sunt semnale clare că autorităţile ruse urmează o agendă foarte bine pregătită prin care îşi consolidează prezenţa în stânga Nistrului.

În acelaşi timp, raionele de est ale Republicii Moldova au devenit subiect de dezbateri populiste în Duma de Stat, consolidându-se cu bună ştiinţă un curent politic şovin şi agresiv vizavi de Republica Moldova chiar în politica centrală dela Moscova.

Nu trebuie să ignorăm nici tabloul internaţional mai larg în care Federaţia Rusă a devenit un actor mult mai agresiv. Relaţiile Moscovei cu SUA şi cu Uniunea Europeană au cunsocut o deteriorare gravă, constatată şi de către instituţiile abilitate de la Washingtonşi Bruxelles. În acest context, aplicaţiile militare grandomane pe care le pregăteşte armata rusă în Crimeea sunt, evident, un instrument de intimidare a întregii regiuni.

În deplină sincronizare cu provocările Kremlinului, autorităţile separatiste de la Tiraspol orchestrează propriile provocări la nivel local: posturi paramilitare neautorizate, discriminarea administrativă a colaboratorilor MAI care activează dincolo de Nistru, agresiuni fizice directe împotriva poliţiştilor Republicii Moldova, blocarea accesului produselor şi a afacerilor înregistratela Chişinău în raionale de est.

Este o concluzie absolut firească să ne aşteptăm la escaladarea acestor provocări cu riscuri majore pentru siguranţa cetăţenilor Republicii Moldova.

Partidul Acţiunea Democratică atenţionează că aceste provocări regionale şi locale se produc într-o perioadă de criză politică şi instituţională profundă pentru Republica Moldova: Lipsa unei majorităţi parlamentare capabile să ia decizii politice solide, lipsa unui Guvern cu mandat deplin, reforme blocate la jumătate, dezorganizare şi partizanat politic în majoritatea structurilor de forţă, Minstrul Apărării aflat în concediu “politic”. În acelaşi timp, opoziţia anti-europeană ameninţă în stradă instituţiile statului cu demiterea prin forţă.

În virtutea celor expuse, solicităm Preşedintelui Republicii Moldova să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate, pentru a identifica sursa şi posibila evoluţie a pericolelor de securitate pentru Republica Moldova şi pentru a lua măsurile necesare la nivel consolidat şi coordonat.

De asemenea, solicităm Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, să convoace Parlamentul Republicii Moldova în şedinţă specială, în care să fie invitaţi conducătorii instituţiilor responsabile de securitatea naţională.

În acelaşi timp, cerem forţelor politice care controlează de facto Guvernul interimar şi negociază următorul Guvern, să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să pună pe ordinea de zi negocierea tematicilor de securitate naţională, măsurile politice şi administrative necesare şi să stabilească implementarea acestora de urgenţă, înaintea oricăror altor negocieri care privesc împărţirea de funcţii şi instituţii.

În spiritul aceleiaşi responsabilităţi naţionale, toate forţele politice responsabile din Republica Moldova trebuie să susţină un mesaj solidar, fără echivoc, şi să sancţioneze dur evoluţiile periculoase iniţiate de Federaţia Rusă şi aliaţii săi.

Atenţionăm că orice eşec în materie de siguranţă naţională poate produce consecinţe dezastruoase pentru Republica Moldova care vor afecta toţi cetăţenii, indiferent de afilierea lor politică sau identitatea etnică.

Sursa: www.padm.md

Mihai Godea: Nu voi sprijini un Guvern care reprezintă forţele politice implicate în scandalurile de corupţie Mihai Godea: “NU voi vota candidatura lui Vitalie Pârlog la funcţia de Procuror General”