Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea: Dosarul Moldovei la Vilnius va consta în fotografii de la miting şi înregistările discursurilor

|versiune pentru tipar||
PAD / 7 noiembrie 2013
Partidul Acţiunea Democratică

Declaraţie în plenul Parlamentului, 7 noiembrie 2013

Stimaţi colegi, onorată asistenţă,

Vreau să felicit coaliţia majoritară pentru mitingul de calitate pe care l-a organizat duminica trecută. Steagurile, organizarea, disciplina. Superb. Lipseau numai pionierii. După o asemenea prestaţie sunt sigur ca domnul Lukashenko şi-a planificat deja o manifestaţie simliară la Minsk şi s-ar putea chiar să vă ceară sfatul.

Sper ca aţi făcut multe fotografii frumoase pentru că înţelegem că dosarul Moldovei la Vilnius va consta în fotografii de la miting şi înregistările discursurilor. Pentru că la capitolul reforme am ramas tot acolo unde eram. Adică la proiecte şi strategii pe hârtie, iar în realitate la protejarea corupţiei şi a privatizărilor dubioase.

Nu am vazut în Ucraina şi nici în alte state ale Parteneriatului Estic asemenea mitinguri de stat pro europene. Dar Ucraina va semna Acordul de Asociere la Vilnius, în vreme ce Republica Moldova va mai aştepta un an. Sau mai mult.

Campania agresivă dinainte de miting, cu delegaţii din raioane, cu liste, indicaţii şi intimidări, a fost egalată doar de campania de bucurie de după miting. De laudele reciproce şi de toţi analiştii de curte în culmea extazului patriotic. De canalele media gata să se întreacă în zecile de mii de cetăţeni număraţi la manifestaţie. De ministerul de interne care a fost mai generos decât toate estimările presei. De campania de demonizare a celor care nu au pus umărul, împotriva tuturor care au fost sceptici faţă de marea voastră paradă de stat.

Domnilor colegi autointitulaţi proeuropeni,

Dacă voi credeţi cu adevărat că democraţia şi suportul popular al unui regim se masoară în grandomania mitingurilor, în numărul oamenilor scoşi în stradă la comandă, în rapoartele grandomane anunţate oficial, atunci locul vostru nu e în Europa, ci în Coreea de Nord.

Şi totuşi, dragi colegi, ce aţi realizat, cu adevărat?

Dupa 4 ani de guvernare aşa zis pro europeană, cetăţenii noştri au ajuns să ceară integrarea europeană tot în stradă, ca în 2009. Doar că acum, mânaţi din urmă, aduşi din raioane pe liste cu prezenţă obligatorie, păziţi ca să nu plece mai devereme.

Tot în 2009 luptam pentru libertatea presei, intimidată de regimul Voronin. Astăzi, bună parte din acea presă scrie nu din frică, ci din interes. Astăzi presa e liberă să se vândă. Şi foarte puţini rezistă tentaţiei.

Acum când majoritatea covârşitoare a presei vă laudă la comandă, fără ruşine, acum când oricine nu va slujeşte şi nu vă laudă, e catalogat de analiştii voştri plătiti drept duşman al interesului naţional, acum când oamenii sunt forţaţi ca să iasă în strada, când oamenii cinstiţi se plâng pe la bucătărie de corupţie şi intimidări politice, vreau doar să vă întreb: cu ce sunteţi mai buni decât comuniştii?

Pentru că voi vreţi integrare europeană şi ei nu? Şi comuniştii recitau aceleaşi slogane în 2005 şi când oficialii europeni nu le-au mai rabdat hoţia, s-au intors la 180 de grade şi au început subit să iubească iar Rusia şi pe Lenin.

Pentru că voi aveti curaj pentru istorie, identitate şi limbă naţională? La aşa numita mare adunare naţionala din 3 noiembrie nu am auzit un cuvânt hotărât. Numai limbaj de lemn sovietic. Şi tot sub guvernarea voastra profesorii români sunt agresaţi la Bălţi, cimitirul militar românesc este profanat şi românofobia este tolerată ca punct de vedere. Chiar dacă-i puneţi papion european, moldovenismul vostru cuminte e tot stalinist.

Pentru că voi respectaţi legea şi nu comiteţi abuzurile şi atrocităţile comuniştilor? Începeţi să le învăţaţi şi pe astea. Şi mai mult, de ce nici după 4 ani de zile nu a fost condamnat măcar un singur demnitar comunist care a comandat abuzurile din 7 aprilie?

Şi mai pentru ce sunteţi voi mai buni decât comuniştii? Desigur, pentru că partenerii europeni vă oferă suport. Oficialii europeni oferă suport poporului Republicii Moldova. Iar dacă voi din nefericire îl reprezentaţi pentru moment, respectul europenilor nu este pentru voi, ci pentru cetăţenii pe care îi reprezentaţi.

Acest suport a fost şi până la voi şi va fi şi după ce voi veţi pleca de la guvernare.

Din acest punct de vedere, chiar aprecierea unor emisari europeni pentru mitingul din 3 noiembrie este pentru acele zeci de mii oameni care v-au răbdat. Pentru că într-adevar dacă este ceva de apreciat pe 3 noiembrie, este teribila răbdare de care au dat dovadă oamenii.

Nu am susţinut şi nu am încurajat participarea la acest miting. Dar chiar şi aşa port un adânc respect multor oameni din piaţă. Nu pentru participare, ci pentru răbdarea lor. Pentru faptul că nu v-au luat în furci. Pentru faptul că de dragul ideii europene v-au lăsat să defilaţi. Voi singuri ştiţi că fără steagurile europene în piaţă, nu aţi fi avut curajul să ieşiţi pe scenă.

Şi această constatare, dragi colegi, mă face optimist.

Indiferent cine va fi acolo sus pe scenă, indiferent dacă voi veţi pleca la coşul de gunoi al istoriei, ori dacă unii dintre voi vor învăţa să devină cu adevărat lideri europeni, cetăţenii noştri vor rămâne loiali ideii europene, iar pe voi vă vor aştepta la urne să vă plătească obrăznicia.

Dar între timp nu v-aş sfătui să le încercaţi limita răbdării!

Vă mulţumesc!

Sursa: www.padm.md

M. Godea: Mitingul din 3 noiembrie nu are nici o legătură cu Integrarea Europeană M. GODEA: După Vilnius începe sfârşitul liderilor corupţi de la guvernare!