Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAS

Scrisoare deschisă către Fondul Monetar Internaţional

|versiune pentru tipar||
PAS / 14 iulie 2016
Partidul Acţiune şi Solidaritate

Luînd în consideraţie ultimele informaţii privind frauda din sistemul bancar, solicit Fondului Monetar Internaţional să nu încheie niciun acord cu Guvernul Republicii Moldova pînă nu sînt asigurate responsabilizarea şi transparenţa procesului. Există indicii serioase că unele persoane de la putere sînt implicate în acest furt.

Dacă FMI acordă împrumut aceloraşi autorităţi, riscul major este că banii vor fi furaţi din nou. Aceşti bani nu vor ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ei, ci vor ajunge iarăşi în buzunarele demnitarilor corupţi. Împrumutul va creşte datoria ţării, fără să contribuie la îmbunătăţirea nivelului de viaţă al cetăţenilor.

Înainte să finalizeze acordul de împrumut, FMI trebuie să facă paşi concreţi pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidaţi de politicienii corupţi. Pentru asta, solicit în mod insistent două lucruri:

  1. Asigurarea transparenţei procesului. Pornind de la experienţa proastă a Programului de Evaluare a Sectorului Financiar din 2014 care a fost publicat doar 2 ani mai tîrziu, astfel ascunzînd cetăţenilor Republicii Moldova adevărul despre sistemul bancar, cer ca toate documentele referitoare la procesul de negocieri să fie făcute publice fără întîrziere.
  2. Responsabilizarea autorităţilor. Noi nu credem că aceşti politicieni vor respecta legea şi vor folosi banii FMI în mod corect. Solicit desemnarea unei terţe părţi în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat şi să informeze adecvat publicul larg. Fac un apel către partidele de opoziţie şi organizaţiile societăţii civile să ni se alăture în acest demers către FMI pentru a reuşi să responsabilizăm şi să transparentizăm această guvernare. Trebuie să spunem NU corupţiei. Împrumutul FMI trebuie să ajute cetăţenii, nu politicienii de la putere.
Maia Sandu
Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate

Sursa: unpaspentru.md

A fost lansată aripa de tineret al Partidului Acţiune şi Solidaritate Comunicat de presă cu privire la Concesionarea Aeroportului