Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Uniunea Tineretului Comunist din Moldova îndeamnă veteranii, pensionarii, studenţii, elevii să boicoteze noul sistem de tarife în transportul public din mun. Chişinău

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Uniunea Tineterului Comunist din Moldova constată cu îngrijorare faptul că puterea locală din Chişinău pînă în prezent nu a reacţionat la revendicările pensionarilor şi ale organizaţiilor de tineret de a anula decizia din 15 septembrie 2009 cu privire la majorarea tarifelor şi sistarea îndemnizaţiilor pentru călătoriile în transportul public.

UTCM atrage atenţia societăţii asupra faptului că nici primarul mun. Chişinău, nici Consiliul Municipal, pînă la momentul actual, nu au prezentat publicului calculele economice detaliate care, potrivit lor, i-ar fi impus să aprobe o asemena decizie antisocială faţă de categoriile social-vilnerabile ale cetăţenilor.

UTCM condamnă această bătaie de joc continuă a puterii locale din capitală faţă de cei care, dimpotrivă, merită grijă şi respect. Astăzi, politica mioapă a primăriei mun. Chişinău impune oamenii vîrstnici să stea în cozi enorme pentru a trece un şir întreg de proceduri birocratice. În acelaşi timp, nimeni, pînă acum, nu a oferit vreo explicaţie clară în ce termene anume va fi achitată această compensaţie mizeră. Totodată, deja de la 1 octombrie oamenii de vîrsta a treia achită în întregime costul de călătorie în transportul public.

Uniunea Tineterului Comunist din Moldova califică asemenea acţiuni ale puterii locale din capitală drept adevărate represiuni împotriva celor mai vulnerabile categorii de cetăţeni. Considerăm că lozincile cu privire la reformele promovate în numele integrării europene nu constituie decît un paravan pentru actuala conducere a primăriei. Acest fapt este demonstrat prin practica multor state din UE şi CSI, unde puterea locală asigură acoperirea îndemnizaţiilor pentru călătoriile pensionarilor în transportul public urban.

În legătură cu acest fapt, Uniunea Tineretului Comunist din Moldova îndeamnă toţi veteranii, pensionarii, studenţii şi elevii din mun. Chişinău să boicoteze noile tarfie pentru călătoriile în transportul public atîta timp cît puterea locală din Chişinău nu va accepta condiţiile majorităţii absolute a populaţiei din capitală şi nu-şi va anula decizia din 15 septembrie.

Credem sincer că primarul capitalei, aleşii locali, taxatorii din transportul public vor avea suficientă conştiinţă şi morală pentru a nu-i da afară din troleibuze pe constructori care au stat la temelia renaşterii Moldovei în anii postbelici, pe pedagogi care i-au învăţat pe părinţii noştri, pe medici care au salvat vieţi omeneşti pe parcursul a peste 40 de ani.

Uniunea Tineretului Comunist din Moldova cheamă toţi reprezentanţii societăţii civile să-şi expună opiniile pe marginea acestei probleme şi să susţină iniţiativa UTCM cu privire la boicotarea de către pensionari, veterani, studenţi şi elevi a noului sistem de tarife în transportul public.

Uniunea Tineretului Comunist din Moldova
Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM cu privire la votul de neîncredere Preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu Declaraţia fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova