Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 octombrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimati deputati, onorată asistenţă,

Ieri, noul ministru al afacerilor interne Catan, şi-a susţinut prima conferinţă de presă. Am urmărit cu atenţie cum au fost date pe faţă valorile democratice declarate ale AIE. Am asistat la o lecţie “exemplară”, dată jurnaliştilor şi ulterior — publicului larg, unde Dl. ministru PLDM Catan a explicat ce înţelege Dlui prin libertate de expresie, prin dreptul la asociere, drepturi la întruniri, rafuială pe criterii politice, etc.

Astfel, ministrul pldm-ist Catan, ieri, în premieră pentru Republica Moldova, şi-a permis să-şi numească propriii cetăţeni extremişti! Mai mult decît atît, acesta s-a adresat direct cu asemenea calificativ persoanelor care au contribuit nemijlocit la edificarea Republicii Moldova. Catan i-a numit extremişti pe pedagogi, medici, lucrători sociali, ingineri, etc., astăzi aflaţi la vîrsta de pensionare. Catan s-a adresat cu calificativul “extremişti” persoanelor care au protestat în mod paşnic, care nu au bombardat cu pietre clădirea Primăriei şi nu au dat foc acesteia.

Constatăm cu regret că noul ministru de interne, invocînd faptul că pensionarii care au blocat bd. Ştefan cel Mare au încălcat legislaţia în vigoare, uită că partidul care l-a promovat la funcţia de ministru, pe parcursul anului 2009, a blocat artera principala a Chişinăului zeci de ori, fără a fi calificaţi extremişti.

Catan ieri a zis ca va curma asemenea manifestări, inclusiv prin iniţierea de dosare persoanelor care participă la proteste. Să înţelegem că noul ministru de interne încearcă să bage frica în oameni, să-i priveze de dreptul la libera exprimare şi de dreptul la întrunire, de dreptul de a-şi cere garanţiile asigurate prin lege. Astfel, se pare că ministrul nu cunoaşte de existenţa multiplelor convenţii internaţionale la care Moldova este parte, precum şi de faptul că există legea cu privire la întruniri, legea cu privire la procesul decizional, alte acte legislative şi normative în baza cărora oamenii pot în mod liber sa-şi manifeste opinia, să se asocieze liber, să protesteze liber în apărarea şi promovarea drepturilor lor.

Ministrul de interne spune că boicotarea deciziei CMC, realizată la solicitarea mai multor organizaţii, este un apel ilegal. Îi comunicăm Dlui Catan, pe această cale, că ilegală este însăşi decizia CMC, care contravine clar prevederilor legii cu privire la veterani şi altor acte normative. Aici am dori, de asemenea, să-i aducem aminte Dlui ministru care, pe semne, se pricepe nu doar la treburile ministeriale, ci şi la cele municipale, că o asemenea decizie trebuie pregătită din timp şi consultată cu populaţia.

Noul ministru a început rafuiala pe criterii politice! Ministrul a anunţat remanieri de cadre în masă. Pînă una alta, îi recomandăm Dlui Catan să citească o dată în plus prevedrile Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public şi ale Codului muncii în ce priveşte funcţionarii ministerului şi întreg efectivul poliţienesc. Totodată, regretăm profund faptul că partizanatul politic şi-a găsit întruchiparea în persoana noului ministru.

Şirul de perle, acuzaţii, interpretări şi obiective declarate de noul ministru în cadrul conferinţei de ieri poate continua şi, vă asigurăm, că toate sînt aşa cum le place colegilor noştri să spună “de o manieră democratică şi în conformitate cu standardele europene” .

În final menţionăm că PCRM condamnă vehement declaraţiile ministrului Catan, le califică drept iresponsabile faţă de cetăţeni şi lipsite de orice esenţă a normelor democratice şi standardelor europene. Pe această cale solicităm ca ministrul de interne sa-şi ceară public scuze de la toţi cetăţenii pe care i-a insultat în mod evident. De asemenea, solicităm comunităţii internaţionale să ia atitudine în ce priveşte declaraţiile recente ale ministrului Catan.

Sursa: www.pcrm.md

Uniunea Tineretului Comunist din Moldova îndeamnă veteranii, pensionarii, studenţii, elevii să boicoteze noul sistem de tarife în transportul public din mun. Chişinău Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Ambasadorul Ungariei Gyorgy Varga