Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM referitor la situaţia epidemiolgică prin gripa A/H1N1

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Onorat Parlament,

Fracţiunea PCRM este profund îngrijorată de evoluţia progresivă (fulminantă) a îmbolnăvirilor cu noul virus gripal în Republica Moldova şi de măsurile insuficiente, întîrziate, şi uneori chiar dăunătoare şi iresponsabile ale actualei guvernări, precum şi de secretizarea informaţiei referitor la situaţia reală din ţară.

Această atitudine fie că este condiţionată de incompetenţă sau neglijenţă fie de intenţia de a camufla situaţia reală pentru a nu-şi şifona imaginea.

Urmărim cu toţii de mai bine de o lună agravarea situaţiei epidemiologice din regiune, măsurile concrete întreprinse de autorităţile diferitelor ţări, recomandările organizaţiilor internaţionale abilitate privind prevenirea extinderii pandemiei, dar nu înţelegem de ce toate acestea sînt ignorate de actuala guvernare.

Se pare că guvernanţii din RM sînt obsedaţi şi orbiţi de euforia puterii, împărţirea fotoliilor şi mai puţin — de sănătatea populaţiei. Drept confirmare a acestui fapt este si întrunirea de astăzi a ministrului sănătăţii cu conducătorii Instituţiilor Medico-Sanitare Publice, la care acesta a venit cu un discurs mai mult politic decît profesionist, criticînd fosta conducere, sursele mass-media , invocînd şi alte motive pentru a se eschiva de responsabilitate.

Toate scuzele conducerii actuale a statului ţin de un singur subiect şi cel mai convenabil — lipsa mijloacelor financiare. Am mai spus-o şi anterior că probleme financiare au existat întotdeauna şi în toate ţările. Obligaţia Guvernului este de a gestiona eficient resursele, prioritizîndu-şi acţiunile şi împlicîndu-se plenar în soluţionarea problemelor.

Domnilor miniştri-deputaţi nu consideraţi ca aţi fi putut fi mult mai operativi şi eficienţi doar în funcţiile executive, necumulînd mai multe funcţii importante în stat.

Cu siguranţă, situaţia, cel puţin din domeniul sănătăţii, necesită implicare şi dedicaţie totală sectorului şi nu o divizare a timpului între lucrul politic în Parlament şi activitatea concretă din minister.

Actualmente constatăm:

Cerem Guvernului să reacţioneze cu promptitudine în vederea eliminării tuturor carenţelor pentru limitarea extinderii epidemiei de gripă şi informarea largă a populaţiei asupra situaţiei reale la acest capitol.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind mimarea procesului de integrare europeană de către actuala guvernare Declaraţia PCRM cu privire la audierile parlamentare ale ministrului sănătăţii privind situaţia cu gripa pandemică