Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia PCRM cu privire la audierile parlamentare ale ministrului sănătăţii privind situaţia cu gripa pandemică

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 noiembrie 2009
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Ieri, la solicitarea fracţiunii PCRM, în Parlament a fost invitat Vladimir Hotineanu, ministrul sănătăţii desemnat conform cotei-părţi ce i-a revenit în actualul Guvern Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Fracţiunea noastră a dorit să afle din prima sursă care este situaţia reală cu răspîndirea gripei pandemice în ţară, precum şi despre măsurile care se întreprind de către Ministerul Sănătăţii în ce priveşte controlul situaţiei create. Îngrijorarea noastră a reieşit, în primul rînd, din situaţia excepţională privind răspîndirea gripei pandemice în ţările din imediata vecinătate — Ucraina şi România, unde au fost deja înregistraţi sute de mii de bolnavi şi zeci de cazuri de deces, precum şi din tăcerea autorităţilor moldoveneşti în ce priveşte situaţia creată şi măsurile întreprinse.

Spre deosebire de vecinii noştri, ale căror Guverne întreprind măsuri excepţionale în lupta cu pandemia, Guvernul Filat a adoptat, pînă în prezent, o poziţie destul de nepăsătoare ce ţine de protecţia populaţiei noastre de această viroză periculoasă. Nu-i destul că nu au fost propuse măsuri suplimentare de profilaxie şi combatere a gripei pandemice, bai mai mult — chiar şi acele măsuri care au fost implementate de Guvernul Greceanîi, nu au fost asigurate de noua guvernare sau pur şi simplu au fost anulate.

Am aflat cu indignare că pe 7 octombrie, în plina pandemie, ministerul lui Hotineanu a emis un ordin cu privire la retragerea medicilor de la punctele de trecere a frontierei de stat, care pînă atunci asigurau controlul situaţiei nemijlocit la punctele de trecere a hotarului, izolînd la necesitate cetăţenii suspectaţi că ar avea gripă de tip nou. În viziunea noastră, această măsură implementată pe timpul Guvernului Greceanîi a fost una destul de eficientă, iar anularea ei este absolut neîntemeiată.

Imediat după anularea de către puterea liberal-democrată a acestei măsuri de control, în Moldova a fost înregistrat primul caz mortal la o persoană care a venit de peste hotare. Ieri, ministerul lui Hotineanu a anunţat despre cel de-al doilea caz de deces în raionul Drochia — şi iarăşi este vorba de o persoană venită din străinătate. Este o urmare evidentă a rechemării medicilor de la punctele de trecere a frontierei. Mai mult ca atît, ministrul a anunţat de la tribuna Parlamentului că cea de-a doua persoană a decedat imediat după revenirea în ţară. Însă, potrivit informaţiei pe care ne-au furnizat-o rudele persoanei decedate, bărbatul s-a adresat medicului încă de vineri, dar, pe semne, nu i-a fost acordată asistenţa necesară, el nu a fost spitalizat, iar marţi a decedat. Este un caz evident cînd anume ministerul nu întreprinde acţiunile necesare, este o urmare a lipsei unui plan de acţiuni şi a acţiunilor propriu-zise de combatere a gripei pandemice.

Fiind la tribuna Parlamentului, ministrul s-a referit la existenţa unui oarecare plan de măsuri, însă nimeni aşa şi nu a văzut nici un fel de plan. Pe pagina Web a ministerului în general este imposibil să găseşti o informaţie exhaustivă la acest subiect.

De facto, ministrul Hotineanu ieri, în Parlament, a raportat implementarea planului şi a acţiunilor pe care le-a adoptat încă Guvernul Greceanîi. Iar propriile acţiuni ale noului minister şi noului Guvern se rezumă la două şedinţe, şi acestea fiind convocate doar după ce Partidul Comuniştilor a atenţionat societatea asupra lipsei de acţiuni din partea Guvernului, precum şi la încercarea de a convinge populaţia de faptul că nu se întîmplă nimic periculos, iar de răspîndirea gripei s-ar face vinovată mass-media care informează în mod insuficient populaţia despre măsurile de profilaxie. Reprezentantul majorităţii liberal-democrate iarăşi a dat vina pe postul de televiziune “Moldova-1”.

Ministrul Hotineanu afirmă, de asemenea, că ţara este asigurată cu canitatea necesară de preparate farmaceutice şi parafarmaceutice. Însă toţi care intră în farmacii se conving de faptul că ministrul fie nu este la curent cu situaţia reală, fie pur şi simplu induce lumea în eroare.

Fracţiunea PCRM nu este satisfăcută de acea informaţie care a fost prezentată de către Ministerul Sănătăţii. Calificăm acţiunile actualului Minister al Sănătăţii drept totalmente insuficiente şi care nu sînt adecvate situaţiei ameninţătoare ce s-a creat la ziua de astăzi.

Considerăm că în această situaţie excepţională o responsabilitate aparte îi revine şi Primului-ministru Republicii Moldova, Vladimir Filat, nu doar în calitatea sa de lider al partidului care a înaintat candidatura lui Hotineanu la postul de ministru al sănătăţii, ci şi în calitatea sa de şef al executivului, al guvernului ce nu a putut asigura activitatea eficientă a organelor de conducere în situaţia creată.

Avînd în vedere eşecul Guvernului în problema nominalizată, precum şi agravaraea situaţiei în regiune, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova propune guvernului să adopte în mod de urgenţă următoarele măsuri:

  1. Să examineze chestiunea privind instituirea carantinei în instituţiile preşcolare, preuniversitare şi universitare pe un termen de 2–3 săptămîni, pînă la aducerea întregului sistem al sănătăţii, precum şi a instituţiilor de învăţămînt în starea în care acestea ar putea face faţă răspîndirii epidemiei.
  2. Nu mai tîrziu de 2 zile Guvernul urmează să elaboreze şi să prezinte societăţii un plan detaliat al acţiunilor de combatere a pandemiei pentru perioada imediat următoare, precum şi un raport detaliat vizînd starea de pregătire a instituţiilor medicale, de asigurare a ţării cu preparate farmaceutice şi parafarmaceutice.
  3. Ministerul sănătăţii urmează să readucă personalul medical la punctele de trecere a frontierei de stat, precum şi să asigure implementarea eficientă şi a altor măsuri elaborate de Guvernul Greceanîi. Considerăm că guvernarea liberal-democrată nu trebuie să distrugă, pornind de la nişte motive politice, toate măsurile eficiente şi utile care au fost elaborate de Guvernul condus de comunişti. Or, este vorba de sănătatea şi viaţa cetăţenilor noştri.

Fracţiunea PCRM îşi reiterează îndemnul adresat Guvernului liberal-democrat, Ministerului Sănătăţii, precum şi autorităţilor ţării în ansamblu, să atgară atenţia asupra situaţiei epidemiologice create în Republica Moldova şi în regiune, să nu admită ieşirea situaţiei de sub control, să întreprindă toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei de epidemie.

Serviciul de presă al PCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM referitor la situaţia epidemiolgică prin gripa A/H1N1 Vladimir Voronin a primit un mesaj de mulţumire din partea Preşedintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko