Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia grupului de iniţiativă “Acţiunea socială — Социальный марш”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 aprilie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

În rezultatul alegerilor din 29 iulie 2009, în Republica Moldova s-a instalat o noua guvernare, constituită din patru partide de orientare liberal-democrată. Partidele care au format Alianţa pentru Integrare Europeană în campaniile electorale din anul 2009 au venit cu diverse oferte pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi cetăţenii acesteia.

PLDM, PL, AMN şi PDM au promis cetăţenilor Republicii Moldova minimizarea continuă a impozitelor şi tarifelor la resursele energetice; micşorarea continuă a preţurilor; majorarea continuă a salariilor pînă la 500 de euro, creşterea imediată a pensiei minime la 2500 de lei sau echivalentul a 150 de euro, creşterea burselor studenţeşti la 850 lei sau echivalentul a 50 de euro; asigurarea în proporţie de 2/3 a studiilor studenţilor la instituţiile de învăţămînt din contul bugetului de stat; crearea unui fond de asigurare a agriculturii în mărime de cel puţin 1 miliard de lei anual deja în anul 2010; alocarea subvenţiei în agricultură a 500 lei la hectar, începănd cu anul 2009; reparaţia capitală a drumurilor — cel puţin 200 km de drum în 2010; majorarea îndemnizaţiei unice la naşterea copilului la 10000 de lei, a îndemnizaţiei lunare de îngrijire a copilului la 1300 de lei; crearea unui program de susţinere cu locuinţe a tinerilor familii; obţinerea regimului de călătorie fără vize în Uniunea Europeană în anul 2010.

Acest şir a promisiunilor electorale a partidelor din actuala coaliţie de guvernare de facto este mult mai mare. Cu toţii ne aducem aminte bine acest lucru, pentru că aceste promisiuni au fost făcute zi de zi pe parcursul unui an întreg — în ziare, la TV şi Radio, prin materialele care au fost în cutiile noastre poştale, prin politicienii şi agitatorii lor care aprig ne convingeau că aceste promisiuni se vor realiza peste noapte dacă va veni o nouă guvernare în Republica Moldova.

Guvernarea noua s-a instalat la putere şi odată cu acest lucru toate promisiunile electorale au trecut în istorie. Astăzi suntem cu toţii martori a ceea ce se întîmplă în Republica Moldova şi anume: adoptarea unui program de guvernare în care lipseşte absolut componenta socială; adoptarea unui buget pentru anul 2010 totalmente antisocial; creşterea continuă a tarifelor şi preţurilor la resursele energetice — gaz, energie electrică, energie termică, tarifele în transportul public de pasageri; vînzarea teritoriului Republicii Moldova — Palanca, Novodnestrovsc; creşterea continuă a preţurilor la toate produsele şi serviciile; îngheţarea creşterii salariale; micşorarea în diverse ramuri salariului primit anterior; majorarea pentru prima dată din 2000 încoace a pensiei în acest an cu doar 4% sau 20–30 de lei; extinderea criminalităţii, implicarea primelor persoane în stat în acţiuni de contrabandă; micşorarea burselor studenţeşti, închiderea şcolilor, reducerea personalului didactic şi non-didactic, micşorarea substanţială a locurilor cu finanţare de la bugetul de stat; reducerea în jumate a fondului de subvenţionare în agricultură; stoparea programelor de locuinţe pentru tineri, a programelor de susţinere economică şi socială a tinerilor etc.

În aceste condiţii, Guvernarea actuală caută multiple argumente de ce nu reuşeşte să realizeze ceea ce a promis, învinuind la stînga şi la dreapta pe toţi şi toate de eşecurile acţiunilor proprii. Mai mult decît atît această Guvernare deja provizorie caută cu desăvîrşire şi întreprinde diverse acţiuni ca să rămînă cu orice preţ, pe un termen cît mai lung la putere — modificînd legislaţia în vigoare, încălcînd Constituţia Republicii Moldova, ignorînd recomandările structurilor europene şi internaţionale.

Acelaşi teatru tragic se realizează de zi cu zi şi în raioanele Republicii Moldova, unde la conducere la fel sunt reprezentanţii AIE — corupţie, cumătrism, iresponsabilitate, incompetenţă, false promisiuni sunt acele cuvinte ce caracterizează starea de lucruri de facto în raioane!

Noi, reprezentanţii grupului “Acţiunea Socială — Cоциальный Марш”, suntem profund indignaţi de laşitatea, incompetenţa, ilegalitatea şi minciunile guvernării actuale şi considerăm că această guvernare provizorie trebuie necondiţionat, în regim de urgenţă sa-şi prezinte demisia!

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia grupului de iniţiativă “Acţiunea socială — Социальный марш” în legătură cu Răfuiala politică a noii guvernări