Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia grupului de iniţiativă “Acţiunea socială — Социальный марш” în legătură cu Răfuiala politică a noii guvernări

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 aprilie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Ordinea publică este unul dintre elementele de bază a securităţii în stat. Funcţionarea eficientă a acestei ramuri implică în mod direct confortul, bunăstarea şi libertatea de acţiune a societăţii. Orice abatere în acest sens crează frică, panică, disconfort şi instabilitate.

Astăzi constatăm că în Republica Moldova s-a creat o situaţie extrem de negativă în ceea ce ţine de atitudinea faţă de organele de forţă, colaboratorii acestora fiind în permanenţă persecutaţi şi hărţuiţi. Şi mai tragic este faptul că în calitate de instrument de persecutare este utilizată instituţia Procuraturii — structură care, după toate principiile, trebuie să apere buchia legii, dar să nu fie de partea celor care vor să se răzbune pe colaboratorii structurilor de forţă.

În acest context este important să ne aducem cu toţii aminte de perioada anilor 90, cînd reprezentanţii lumii interlope terorizau 24 din 24 ore populaţia Republicii Moldova, iar poliţia care trebuia să asigure ordinea publică foarte des era complice a criminalilor.

Ne aducem cu toţii aminte de terorizarea catastrofală a agenţilor economici sau celor care îşi doreau să deschidă afaceri în acea perioadă, cînd termenul “КРЫША” devenise o carte de vizită şi totodată preocupare cotidiană a hoţilor în lege şi multiplelor grupări criminale.

Ne aducem cu toţii aminte cum dispăreau unii, alţii erau maltrataţi cu bestialitate, ţinem bine minte hărţuirile, răfuielele mafiote, omorurile ce se desfăşurau în plină zi.

Ne amintim cu groază de faptul că în acele timpuri nu puteam să ieşim seara pentru o primblare în oraş — pentru că ne era frică să fim atacaţi sau deposedaţi de bunuri, să lăsăm automobilul la parcarea din faţa blocului unde locuim sau magazinului în care facem cumpărături, să mergem fără a avea probleme la disco sau cafenea, la restaurant sau bar unde ore în şir se cultiva spiritul criminal prin muzica şi incultura proprie acestor “oameni”.

Astăzi practic este greu să ne imaginăm că într-o ţară mică cum este Republica Moldova în acea perioadă activau 6 hoţi în lege, peste o mie de autorităţi criminale extrem de priculoşi, sute de grupări criminale în satele, raioanele şi capitala ţării.

Astăzi este greu ne să ne imaginăm că toate aceste fărădelegi se realizau sub protecţia celor mai înalţi demnitari ai Moldovei, de la Preşedintele statului pînă la ministrul de interne, procurorul general şi alţi funcţionari.

După 2001 încoace termenii “КРЫША”, “CТРЕЛКА”, “БЛАТНОЙ”, “КРУТОЙ”, “ВОР В ЗАКОНЕ”, “АВТОРИТЕТ” şi multe altele, treptat au dispărut din vocabularul nostru dar şi din viaţa cotidiană a Repubilcii Moldova. Din ţară au dispărut hoţii în lege, practic toate autorităţile criminale au ajuns după gratii, iar sutele de grupări criminale au fost anihilate şi distruse.

Dispariţia lumii interlope s-a datorat în primul rînd voinţei politice, dar şi nemijlocit datorită acţiunilor eficiente ale organelor de forţă — a procuraturii şi internelor. Mii de poliţişti, procurori şi alţi reprezentanţi ai organelor de forţă au acţiunat ferm şi eficace în vederea stabilizării situaţiei criminogene şi distrugerii flagelului criminal care a cuprins întreaga ţară. Toate acestea au fost realizate cu riscuri personale şi de familie extrem de mari, mulţi din cei care au apărat ordinea publică achitînd adesea o plată prea mare pentru activitatea pe care o desfăşurau.

Spre mare regret, astăzi conducerea de vîrf a statutului şi-a întors spatele de la colaboratorii organelor de forţă, făcînd tot posibilul pentru a diminua şi submina autoritatea persoanelor care lucrează în acest domeniu. Astăzi, Ministrul de interne Catan care fiind în aceeiaşi postură şi la sfîrşitul anilor 90 şi pe durata mandatului căruia se realizau toate despre care ne amintim cu frică, cînd hoţii în lege şi alte autorităţi criminale arestate erau eliberaţi în clipe la ordinile date prin telefon, în loc să susţină moral şi financiar colaboratorii poliţiei — face tot ce îi stă în putere pentru a realiza exact inversul.

Colaboratorilor organelor de forţă le-au fost retrase o serie de garanţii sociale de care beneficiau anterior, mulţi dintre cei care lucrează în domeniu sunt forţaţi să dimisioneze, sunt în permanenţă hărţuiţi şi demoralizaţi. Peste 3000 de poliţişti şi-au depus rapoartele pentru a demisiona.

Efectele şi consecinţele acestor acţiuni nu s-au lăsat mult aşteptate. Lumea interlopă s-a activizat substanţial în ultima perioadă şi în acest sens statisticile, dar şi percepţia populaţiei confirmă o dată în plus cele menţionate.

Suntem siguri că lucrurile spre mare regret nu pot derula altfel, pentru că la conducere se află persoane care au fost şi sunt complici cu criminalii, avocaţii hoţilor în lege se află în postură de preşedinţi de comisii parlamentare, iar autorităţile criminale se regăsesc în lista deputaţilor în parlamentul Republicii Moldova.

Este foarte clar astăzi că actuala putere nu face altceva decît să se răfuiască politic cu reprezentanţii, simplii colaboratori ai structurilor de forţă, să pedepsească pe cei care au stopat fărădelegea în Repubilca Moldova.

În această situaţie, ne adresăm Procuraturii Generale să refuze executarea comenzilor politice, care parvin de la guvernarea actuală. Considerăm că Procuratura trebuie să fie de partea legii şi nu a unui partid politic care se află la guvernare.

Solicităm Procuraturii să oprească urmărirea reprezentanţilor structurilor de forţă.
Solicităm Procuraturii să continue lupta pentru apărarea legii şi ordinii publice în ţara noastră.
Opriţi răfuiala politică!
Prindeţi criminalii şi contrabandiştii — nu poliţiştii!

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia grupului de iniţiativă “Acţiunea socială — Социальный марш” Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a luat decizia de a suporta cheltuielile pentru participarea ostaşilor moldoveni la Parada Victoriei de la Moscova