Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Independenţa cu dată anterioară — reprezintă profanarea statalităţii moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PCRM / 23 aprilie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

După cum se cunoaşte, la propunerea Partidelor Liberal, Liberal Democrat, Democrat, precum şi Alianţa “Moldova Noastră”, a apărut iniţiativa de a semna din nou textul “Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova” din 27 august 1991. Drept temei pentru această iniţiativă — este piedrerea originalului textului Declaraţiei în tragica zi de 7 aprilie 2009. Conform iniţiativei Alianţei pentru Integrare Europeană, sub textul Declaraţiei urmează a fi restabilite semnăturile deputaţilor din Parlamentul de legislatura a XII, atît în viaţă, cît şi a celor deja decedaţi.

Însăşi iniţiativa prin natura sa — este periculoasă, absurdă, fără precedent. Pentru toţi este evident că data de 27 august 1991 nu a fost anulată de nimeni. Nimeni nu şi-a retras semnătura de sub textul Declaraţiei de Independenţă. Nu e necesar a menţiona, că este incorect şi ilegal a folosi semnăturile persoanelor decedate, care au luat decizia aproape douăzeci de ani în urmă. Cel mai important — este trivial şi vulgar să transformi unul din documentele fundamentale şi istorice pentru independenţa noastră, care a apărut în condiţiile respective specifice şi care transmite atmosfera complexă şi conflictuală de la începutul anilor 90, într-o lege modernă în vigoare.

Pentru noi este evident pentru ce şi de ce Alianţa de guvernare face acest pas. Re-semnarea Declaraţiei — nu este o cale, fie chiar a consolidării simbolice a independenţei noastre, dar invers — este o încercare de a ne întoarce în acea situaţie juridică, cînd încă nici nu exista Constituţia Republicii Moldova independente, cînd ieşirea din componenţa URSS era interpretată de către guvernanţii de atunci ca o posibilitate de unire cu România. Şi noi cunoaştem, că doar cursul ulterior al istoriei, exprimat inclusiv şi prin adoptarea în anul 1994 a Legii Supreme, a determinat în mod definitiv vectorul dezvoltării Republicii Moldova pe calea independenţei necondiţionate şi ireversibile.

Fracţiunea PCRM nu va participa în această farsă, în această încercare de a fixa independenţa Republicii Moldova cu o dată anterioară, în această încercare jignitoare pentru independenţa moldovenească de a rescrie istoria ţării noastre, anulînd de facto două decenii de statornicire a statalităţii noastre.

Sursa: www.pcrm.md

Astăzi se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Vladimir Ilici Lenin Comunicat de presă al UTCM cu privire la desfăşurarea în Republica Moldova a acţiunilor dedicate aniversării a 65 de ani de la Ziua Victoriei