Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului cere anchetarea de urgenţă a cazului de interogare a copiilor la Bălţi

|versiune pentru tipar||
PCRM / 21 mai 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, Vadim Mişin, a adresat un demers pe numele ministrului afacerilor interne, Victor Catan, în legătură cu interogarea copiilor, care are loc la indicaţia subalternilor ultimului din municipiul Bălţi.

Deputatul menţionează că la adresa comisiei pe care o conduce au parvenit numeroase adresări de încălcare flagrantă a drepturilor omului de către colaboratorii comisariatului de poliţie din municipiul Bălţi.

“Aceste încălcări sunt legate de invitarea în comisariat a copiilor în vârstă de 10–14 ani şi discutarea cu ei referitor la apartenenţa şi participarea la activitatea organizaţiei de pioneri”, se spune în demersul deputatului. “Însăşi faptul invitării (citării) copilului de către colaboratorii de poliţie pe această chestiune constituie o încălcare flagrantă a normelor morale şi etice, precum şi o încălcare vădită a legislaţiei în vigoare”, a accentuat preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului.

În context, ministrul este solicitat în regim de urgenţă să pornească o anchetă de serviciu pe faptul interogării copiilor în comisariatul de poliţie din Bălţi.

Pe data de 18 mai, circa 10 copii din clasele a 5–6-a ale gimnaziului nr.7 din municipiul Bălţi au fost interogaţi. În seara zilei de 19 mai s-a încercat continuarea interogărilor minorilor.

Şeful inspectoratului pe probleme juvenile din municipiul Bălţi, Ruslan Chicimaniuc, susţine că interogarea copiilor privind apartenenţa lor la organizaţia de pioneri se face la indicaţia directă a comisarului municipiului Bălţi, Vasile Gandzii.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia PCRM privind concluziile asupra procesului de negocieri în vederea modificării art. 78 din Constituţie şi posibilitatea amendării Legii Supreme prin referendum Declaraţia PCRM privind activizarea sectei totalitare Falun Dafa pe teritoriul Moldova şi prejudiciul adus relaţiilor moldo-chineze ca rezultat al înregistrării organizaţiei în cauză de către Ministerul Justiţiei