Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Cuvînt îintroductiv al Secretarului Executiv al PCRM Iurie Munten la conferinţa de presă din 8 iulie 2010

|versiune pentru tipar||
PCRM / 8 iulie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi reprezentanţi ai mass-media,

V-am invitat la această conferinţa de presă pentru a face într-un fel o totalizare succintă a evenimentelor care s-au produs ieri.

Cunoaşteţi că PCRM a făcut o declaraţie în care şi-a arătat disponibilitatea de a mai face o încercare şi de a găsi un compromis în problema modificării articolului 78 din Constituţie în Parlament. În acelaşi timp, PCRM a declarat clar şi tranşant că disponibilitatea noastră de a găsi compromisul în Parlament este imposibilă fără anunţarea de către alianţă şi personal de către dl Ghimpu a datei dizolvării Parlamentului. Corectitudinea unei astfel de poziţii este mult prea evidentă. Societatea moldovenească practic nu dispune de argumente care să dovedească că liderul Alianţei pentru integrare europeană intenţionează în general să dizolve Parlamentul. Devine tot mai evident că această idee obsesivă de organizare a referendumului este doar o metodă de a evita alegerile anticipate, de a priva societatea moldovenească de dreptul la alegere democratică.

Tot ce a urmat după declaraţia PCRM cu siguranţă va ocupa un loc pe lista farselor indecente din istoria democraţiei noastre. La ora 5 seara a zilei de ieri, deputaţii din Alianţă s-au adunat într-o sedinţă şi la iniţiativa tandemului Ghimpu — Lupu au decis să invite fracţiunea PCRM la şedinţă chipurile cu scopul de a discuta posibilitatea votării modificării Constituţiei în Parlament. Nimeni nu pune la îndoială faptul că acest scenariu nu a prevăzut măcar o posibilitate minimă pentru adoptarea unei astfel de hotărîri. Şi acel fapt că reprezentantului PCRM care a venit la şedinţa Parlamentului nici măcar nu i-a fost oferit cuvîntul reprezintă un exemplu de laşitate, perfiditate şi primitivism al domnilor Ghimpu şi Lupu. Dacă Alianţa şi liderul ei Ghimpu ar fi cu adevărat cîtuşi de puţin interesaţi de dialog, compromis şi consolidare, cel puţin ne-ar fi oferit cuvîntul.

Spectacolul ruşinos de ieri a arătat întregii societăţi moldoveneşti cine şi cum în realitate guvernează Moldova, cine şi cum înţelege democraţia. Dar cel mai important este că ieri a fost bătut încă un cui ruginit în rămăşiţele democraţiei şi libertăţilor noastre civice. Alianţa de guvernare care după 16 iunie a uzurpat puterea, ieri făţiş, în transmisiune directă şi-a demonstrat intenţia de a nu organiza alegeri parlamentare anticipate. Începînd cu ziua de ieri cuvintele “referendum” şi Ghimpu au devenit sinonime, începînd cu ziua de ieri nimeni nu mai are careva iluzii vizavi de faptul că alianţa Ghimpu — Lupu — Urechean şi Filat duce Republica Moldova pe calea lichidării deschise a statalităţii moldoveneşti. Glumele s-au terminat. Nimeni nu poate atît de demonstrativ să înjosească şi să insulte o jumătate de societate, nimeni nu poate atît de grosolan şi cinic să calce în picioare supremaţia legii şi suveranitatea Moldovei.

În cel mai apropiat timp PCRM va prezenta o analiză detaliată a celor ce intenţionează să săvîrşească la 5 septembrie actualii guvernanţi. Dar deja astăzi este clar că referendumul planificat trebuie să fie boicotat de către toţi cei pentru care independenţa Moldovei şi viitorul ei reprezintă o valoare indiscutabilă. Doar un boicot general al referendumului poate reprezenta un răspuns al poporului nostru dat celor care doresc lichidarea Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova în privinţa avizului Curţii Constituţionale cu privire la modificarea art. 78 din Constituţie prin referendum Adresarea Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova